Hlavní obsah

S koronavirovými vakcínami se na černém trhu roztrhnul pytel

Novinky, Lenka Zoulová

Jako houby po dešti se začaly na internetovém černém trhu množit nabídky koronavirových vakcín. Jednu vakcínu si prodejci cení zhruba na pět tisíc korun. Upozornili na to výzkumníci z kyberbezpečnostní společnosti Check Point, kteří však varují, že může jít také o podvod.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

„Koronavirové vakcíny jsou žhavé téma. Na trend reagují i kyberzločinci a snaží se nachytat uživatele, kteří hledají informace a novinky. Na dark netu také vidíme řadu prodejců nabízejících vakcíny, ale ještě je brzy, abychom mohli jasně říci, jestli se jedná o skutečné vakcíny, nebo je to jen další podvod,“ prohlásil Daniel Šafář, bezpečnostní expert Check Pointu.

Výzkumníci podle něj objevili například prodejce, který na černém internetovém trhu nabízel schválenou vakcínu Pfizer za 250 dolarů, tedy v přepočtu za 5330 Kč. „Prodejce tvrdí, že má k dispozici zásoby nově schválené vakcíny Pfizer a může je odeslat do Velké Británie, USA nebo Španělska,“ konstatoval Šafář.

Hackerských útoků na pacienty s koronavirem přibývá

Bezpečnost

Zdůraznil přitom, že podobných nabídek je na darknetu daleko více. Je možné narazit například na reklamy „koronavirová vakcína za 250 dolarů“ nebo „Rychle nakupte, vakcína na koronavirus k dostání právě teď“.

Pojítkem mezi jednotlivými nabídkami je platba ve formě bitcoinů. Ať už jsou nabídky vakcín skutečné, či jde pouze o podvod, platba v kybernetické měně značně znesnadňuje možnosti odhalení skutečné identity prodávajících.

Celou záležitostí se začaly zabývat také Europol a americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Žádné oficiální stanovisko k nabízeným vakcínám ale zatím nepadlo.

Největší černý trh na internetu přestal fungovat. Nikdo neví proč

Bezpečnost

Jak funguje darknet

Darknet původně vznikl s ušlechtilou myšlenkou, mělo jít o prostor na internetu bez regulací a státního dohledu. Nejprve tedy sloužil především jako anonymní digitální prostor v zemích, kde panuje na sítích tvrdá cenzura, a k těmto účelům slouží i nyní.

Postupně však darknet začal přitahovat zločince, kteří pod rouškou anonymity mohli prodávat prakticky jakékoliv zboží bez omezení – na internetovém černém trhu tak není problém sehnat drogy, zbraně, léky, padělané dokumenty, škodlivý software či odcizené osobní údaje běžných uživatelů.

K darknetu se lidé mohou připojit prostřednictvím speciálních internetových prohlížečů, jež jsou schopny pracovat přes šifrované sítě a nabízejí konfiguraci komunikačních protokolů a portů.

Jako platidlo zde slouží virtuální mince, nejčastěji bitcoiny, ethereum či monero, díky kterým jsou kupující a prodávající prakticky nevystopovatelní. Ochránci zákona tedy mají jen velmi omezené možnosti, jak obchodování na černém internetovém trhu zarazit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám