Hlavní obsah

Rusko a Čína nahánějí strach. NATO musí pracovat na kybernetické obraně, vyzval Carter

Severoatlantická aliance by měla zlepšit svou obranu proti potenciálním hackerským útokům z cizích zemí dříve, než vybuduje své vlastní útočné kybernetické prostředky. Prohlásil to ve středu americký ministr obrany Ashton Carter při jednání se svými resortními kolegy z členských zemí NATO v Bruselu. Jeho výzva je podle agentury AP v protikladu k názoru řady expertů či politiků, podle nichž by Aliance měla vyvíjet kybernetické zbraně, aby zastrašila své soky.

Foto: Stringer, Reuters

Americký ministr obrany Ashton Carter

Článek

Podle nejmenovaných armádních představitelů aliančních zemí citovaných AP by Carter chtěl, aby centrum obrany proti kybernetickým útokům, které NATO vytvořilo v Estonsku, aktivněji pomáhalo zemím napadeným armádními hackery a nebylo jen expertním týmem jako dosud. Američtí odborníci podle Cartera pomohou jednotlivým členským zemím analyzovat slabá místa jejich virtuálních sítí a omezit riziko napadení.

Podle expertů oslovených AP je však pro NATO ještě obtížnější sladit kybernetickou obranu jednotlivých zemí než jejich klasickou obrannou strategii.

Jako nebezpečí vnímají země NATO především Rusko a Čínu, kterým jsou připisovány některé hackerské útoky z poslední doby. Rusko je například viněno za loňské proniknutí do počítačové sítě NATO a činitelé Aliance jsou přesvědčeni, že jakákoli případná budoucí vojenská konfrontace s Moskvou bude zahrnovat i kybernetický útok.

Čína má Velké dělo 

Podle Washingtonu pak vedou do Číny stopy nedávného napadení databáze úřadu spravujícího osobní údaje amerických zaměstnanců federálních úřadů, při nichž se hackeři zmocnili dat více než čtyř milionů lidí. Před časem se navíc v arzenálu Číny objevila i kybernetická zbraň, jež si díky svým obřím rozměrům vysloužila přezdívku Velké dělo.

Tato kybernetická zbraň v podstatě představuje útok typu Distributed Denial of Service (DDoS), při kterém se velké množství počítačů začne připojovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla takový nápor nezvládne a přestane uživatele obsluhovat.

Jisté je to, že Velké dělo zvládne s ohledem na svou velikost zasáhnout prakticky libovolný cíl na internetu. A i větší weby a služby, jako jsou například sociální sítě nebo internetové bankovnictví, budou mít co dělat, aby se mu ubránily. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám