Hlavní obsah

Routery od Netgearu obsahují kritickou bezpečnostní trhlinu. Opět

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozoru by se měli mít majitelé routerů od společnosti Netgear. Tyto brány do světa internetu totiž obsahují kritickou bezpečnostní trhlinu, kterou mohou počítačoví piráti zneužít ke vzdáleným útokům. Stejnému riziku přitom byli uživatelé vystaveni už na konci loňského roku.

Foto: archív výrobce

Router od společnosti Netgear (ilustrační foto)

Článek

Před chybou týkající se zabezpečení routerů varoval český Národní bezpečnostní tým CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC. „Mnohé modely routerů společnosti Netgear obsahují zranitelnosti, které lze zneužít v případě, že je povolen vzdálený management routeru,“ varoval bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT.

„Pokud je tato funkcionalita povolena, mohou útočníci získat heslo do zařízení pomocí webového dotazu sloužícího obvykle pro obnovu hesla. Vzdálený management není ve výchozím nastavení povolen,“ konstatoval Bašta.

Závažná chyba se objevila již loni

Stejně závažnou chybu měly routery od společnosti už na konci loňského roku. [celá zpráva]

Útok tehdy také začínal ve chvíli, kdy uživatel navštívil podvodnou webovou stránku. Prostřednictvím ní se dostane do routeru záškodník, s jehož pomocí může kyberzločinec například řídit síťový provoz.

Že je router zavirovaný, mohou uživatelé poznat například podle toho, že jim přestane z připojených počítačů zcela fungovat internetové připojení, případně se při snaze o připojení na nějakou webovou stránku zobrazí úplně jiný web.

Přesně to se stalo už v minulosti kvůli zranitelnosti známé jako „rom-0“. Místo serverů, jako jsou například Seznam.cz nebo Google.com, se poškozeným zobrazila hláška o nutnosti instalace flash playeru. Místo té se ale do PC stáhl další virus. Útočníci tak měli rázem přístup nejen k routeru, ale i k připojenému počítači.

Oprava je již k dispozici

„Společnost Netgear již vydala aktualizaci firmwaru pro některé z dotčených modelů,“ podotkl bezpečnostní analytik. Právě zmiňovaná oprava zavře počítačovým pirátům zadní vrátka do routeru.

S instalací aktualizace by tak lidé neměli rozhodně otálet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám