Hlavní obsah

Reklamní smetí a trojské koně? Jaké viry útočí na mobily a tablety nejčastěji

Novinky, ort

Reklamní viry či trojské koně – to jsou nezvaní návštěvníci, se kterými se mohli majitelé chytrých telefonů a počítačových tabletů s operačním systémem Android setkat v minulém měsíci nejčastěji. Vyplývá to ze statistik antivirové společnosti Eset.

Foto: Profimedia.cz

Nezvaní návětěvníci dovedou v mobilech nadělat velkou neplechu.

Článek

První a zároveň třetí příčku žebříčku opanovaly hrozby z rodiny Hiddad. Jde o tzv. reklamní viry, které na napadeném zařízení nadměrně zobrazují nevyžádané reklamní nabídky.

„Reklamní malware z rodiny Hiddad je třetí měsíc za sebou nejvážnější kybernetickou hrozbou pro platformu Android. Různé mutace této rodiny se umístily na prvním a třetím místě říjnové statistiky rizik. Nejrizikovější typy Hiddad.HI a Hiddad.XF stojí společně za necelými 7 % detekcí,“ uvedl Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení v pražské pobočce Esetu.

Mysleli, že nad ním vyhráli. Zákeřný počítačový virus se ale vrátil

Bezpečnost

Tento malware zobrazuje uživateli infikovaného zařízení reklamu skrytým způsobem. To v praxi znamená, že uživatel nedokáže určit, která aplikace reklamy spouští.

„Ačkoliv na platformě Android existuje řada sofistikovanějších druhů útoků, tak malware zobrazující nechtěné reklamy představuje majoritní ohrožení. Důvodem je patrně to, že s poměrně malým úsilím je tento škodlivý kód pro útočníky rentabilní. Domníváme se také, že reklamu mnoho uživatelů nevnímá jako nebezpečnou ale spíše jako nutné zlo,“ doplnil Jirkal.

Pozor na falešné antiviry. Uživatele připraví o peníze

Bezpečnost

Druhá příčka patří trojskému koni FakeAV, který měl podíl v uplynulém měsíci 3 %. Jde o nezvaného návštěvníka, který se ukrývá za falešnými antivirovými programy, jak Novinky.cz varovaly již dříve.

Přehled dalších nejčastějších kybernetických hrozeb pro platformu Android za letošní říjen naleznete níže:

Deset nejrozšířenějších virů pro Android
1. Trojan.Android/Hiddad.HI (3,65 %)
2. Trojan.Android/FakeAV (3,17 %)
3. Trojan.Android/Hiddad.XF (3,08 %)
4. Trojan.Android/Plankton (2,87 %)
5. Trojan.Android/Rootnik (2,22 %)
6. Trojan.Android/Hiddad.XO (1,86 %)
7. Trojan.Android/HiddenApp.HG (1,79 %)
8. Trojan.Android/TrojanDropper.Shedun (1,57 %)
9. Trojan.Android/Hiddad.DR (1,55 %)
10. Trojan.Android/TrojanDropper.Agent.DGR (1,52 %)

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám