Hlavní obsah

Putin chce posílit ochranu státní správy před útoky hackerů

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin pověřil kontrarozvědku FSB, aby vypracovala scénář k předcházení hackerským útokům na servery státní správy a likvidace jejich následků. O prezidentském dekretu v pondělí na svém webu informovala kremelská správa. FSB má předpovídat útoky internetových pirátů, včas před nimi varovat a zároveň kontrolovat bezpečnostní zajištění státních informačních služeb.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Podle moskevských médií je Putinův výnos reakcí na znepokojivý útok mezinárodní hackerské skupiny Red October (Rudý říjen), která podle expertů opakovaně napadala servery ruských státních institucí, ale například i ruských velvyslanectví a konzulátů v zahraničí.

Na aktivitu hackerů Kreml upozornila známá ruská softwarová firma Kaspersky Labs, která patří k předním světovým výrobcům antivirových programů. Hackeři, jejichž cílem byly údajně i servery několika dalších východoevropských zemí, od roku 2007 útočili na ruskou internetovou síť prostřednictvím techniky zvané phishing. Pomocí podvodných e-mailů a jiných komunikačních prostředků pronikali bezpečnostním zajištěním serverů a získávali citlivé údaje včetně hesel či čísel kreditních karet.

O útocích skupiny Red October se Putinův dekret přímo nezmiňuje, podle agentury Reuters ale boj proti ní zaměstnává už delší dobu tajné služby Ruska a dalších států na východě Evropy. Hackeři jsou stále aktivní a útočí prý z kamuflovaných počítačových pracovišť v Rusku a Německu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám