Hlavní obsah

Proruští hackeři sestřelovali jeden litevský web za druhým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius

Litevské státní i soukromé instituce a podniky zasáhl v pondělí intenzivní kyberútok. S odvoláním na litevský Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NKSC) o tom informovala litevská média. K útokům se přihlásila proruská skupina hackerů Killnet, podle které jde o odvetu za litevská omezení na převoz zboží do kaliningradské enklávy, napsala agentura Reuters.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Některé litevské webové stránky v pondělí zasáhly takzvané DDoS útoky (Distributed Denial of Service). Ty mají vždy stejný scénář: stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Kvůli DDoS útokům nefungovaly například webové stránky pro žadatele o pas nebo finančního úřadu. Šéf NKSC Jonas Skardinskas později uvedl, že útoky, které „pravděpodobně“ přišly z Ruska, se podařilo zvládnout. Pachatelé podle něj nenapáchali vážné škody.

Česko je opět pod palbou hackerů, napadený je i web vlády

Bezpečnost

„Je velmi pravděpodobné, že útoky podobné nebo větší intenzity budou pokračovat i v dalších dnech, obzvlášť v dopravním, energetickém nebo finančním sektoru,“ uvádí NKSC v prohlášení.

Litva předminulý týden zakázala převážet do ruské Kaliningradské oblasti u Baltského moře zboží, na které se vztahují sankce Evropské unie. Sedmadvacítka zavedla několik balíků sankčních opatření proti Rusku v reakci na jeho invazi na Ukrajinu z 24. února. Moskva kvůli blokádě Vilniusu na začátku minulého týdne slíbila rychlou a „praktickou“ odpověď.

Skupina Killnet od začátku ruské invaze na Ukrajinu podnikla kyberútoky i vůči italským, rumunským nebo českým webům. Hackeři podle Reuters tvrdí, že budou v útocích proti Litvě pokračovat, dokud pobaltská země neodvolá omezení převozu zboží do Kaliningradu.

Premiérka Ingrida Šimonytéová v pondělí podle agentury AFP uvedla, že Litva podobným útokům opakovaně čelí už od začátku ruské války na Ukrajině.

Nejvíc DDoS útoků na české firmy pocházelo z Ruska

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám