Hlavní obsah

Pomáháte pirátům vydělat? Kyberměny se těží na miliardě počítačů bez vědomí uživatelů

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačové viry bylo ještě před pár lety možné odhalit zpravidla na první pohled. V počítači totiž dělaly tak velkou neplechu, že si jich uživatel všiml hned. Proti tomu moderní škodlivé kódy se snaží zůstat co nejdéle v anonymitě a vydělávají kyberzločincům velké peníze. Podle aktuálně zveřejněné analýzy AdGuard těží viry potají kybernetické mince na více než miliardě počítačů.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

To je dramatický nárůst, ještě podle říjnové statistiky totiž bylo podobnými škodlivými kódy napadeno pouze půl miliardy strojů. [celá zpráva]

Za pouhé dva měsíce se tak počítačovým pirátům podařilo infikovat další stovky miliónů počítačů. Kyberzločinci využívají toho, že za těžbu virtuálních měn – například velmi populárních bitcoinů – nemusí uživatelé zaplatit teoreticky ani korunu.

Pokud mají dostatečně výkonný počítač, mohou si nainstalovat speciální software a jeho pomocí kryptoměny doslova těžit. Tento program totiž používá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné klidně nakupovat prakticky cokoliv.

Vydělávají milióny

Jenže právě toho jsou si vědomi také počítačoví piráti. Ti stále častěji instalují podobný software do cizích počítačů místo klasických virů. Podobně zotročené stroje pak kyberzločincům vydělávají peníze, aniž by o tom majitelé počítačů měli ponětí.

I když přesné odhady nejsou k dispozici, počítačoví podvodníci si touto cestou pravděpodobně vydělají několik miliónů korun každý den podle nejstřízlivějších odhadů - soudě podle aktuální hodnoty bitcoinů.

Ta se nyní pohybuje okolo 14 600 dolarů, tedy v přepočtu bezmála 315 000 korun. Na začátku letošního roku přitom jeden bitcoin stál méně než 1000 dolarů.

Antiviry nemusí pomoci

Uživatelé si mohou sami všimnout, že je podobný software na jejich počítači nainstalován podle toho, že je daný stroj nebývale vytížený, tedy reaguje pomaleji, než je běžné. V takovém případě se vyplatí prohledat nainstalované aplikace a doplňky v internetových prohlížečích a ty podezřelé odinstalovat.

Antiviry totiž u podobných programů a doplňků nemusí rozpoznat, že jsou nainstalované bez vědomí uživatele.

Bitcoiny a další kryptoměny se uchovávají ve speciálních virtuálních peněženkách. Více se o této problematice dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám