Hlavní obsah

Půl miliardy počítačů je zavirovaných. Potají vydělávají podvodníkům peníze

Novinky, ort

Kryptoměny jsou fenoménem dnešní doby. Nefascinují přitom pouze běžné uživatele, ale také kybernetické piráty. Ti neustále hledají cesty, jak virtuální mince získat. Neštítí se při tom používat podvodný software, který je těží od nic netušících uživatelů. Takto napadených PC je na světě podle aktuálně zveřejněné analýzy až půl miliardy.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Virtuální měny se těší tak velké popularitě především pro své vysoké a rychle rostoucí kurzy. Například jedna mince bitcoinu, což je aktuálně nejpopulárnější kryptoměna, má nyní hodnotu 5700 dolarů, tedy v přepočtu víc než 123 tisíc korun.

Popularitě nicméně nahrává také fakt, že za pořízení virtuálních mincí nemusí uživatelé zaplatit ani korunu. Pokud mají dostatečně výkonný počítač, mohou si nainstalovat speciální software a s jeho pomocí kryptoměny doslova těžit - tento program totiž používá předem nastavené výpočty, jejich výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné klidně nakupovat prakticky cokoliv.

Bez vědomí uživatele

Jenže právě toho jsou si vědomi také počítačoví piráti. Ti stále častěji instalují podobný software do cizích počítačů místo klasických virů. Podobně zotročené stroje pak kyberzločincům vydělávají peníze, aniž by o tom majitelé počítačů měli ponětí.

A rozhodně nejde o nějaký zanedbatelný počet počítačů. Podle analýzy společnosti AdGuard totiž podvodníci takovýmto způsobem infikovali více než 500 miliónů PC. Tyto stroje generují útočníkům nemalé peníze.

I když přesné odhady nejsou k dispozici, pravděpodobně si ale touto cestou vydělají počítačoví podvodníci podle nejstřízlivějších odhadů několik stovek tisíc korun každý den. Alespoň soudě podle aktuální hodnoty bitcoinů.

Antiviry nemusí pomoci

Uživatelé si mohou sami všimnout, že je podobný software na jejich počítači nainstalován podle toho, že je daný stroj nebývale vytížený, tedy reaguje pomaleji, než je běžné. V takovém případě se vyplatí prohledat nainstalované aplikace a doplňky v internetových prohlížečích a ty podezřelé odinstalovat.

Antiviry totiž u podobných programů a doplňků nemusí rozpoznat, že jsou nainstalované bez vědomí uživatele.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Bitcoiny a další kryptoměny se uchovávají ve speciálních virtuálních peněženkách. Více se o této problematice dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám