Hlavní obsah

Po kybernetickém útoku nefunguje už jen online rezervační systém Olomouce

– Olomouc

Po dubnovém kybernetickém útoku na datovou síť olomouckého magistrátu zůstává mimo provoz už jen online rezervační systém radnice. „Všechny ostatní agendy a služby fungují,” řekl mluvčí radnice Michal Folta. Datovou síť úřadu hackeři napadli na začátku dubna, magistrát jim odmítl zaplatit výkupné a podal trestní oznámení.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Objednávkový online rezervační systém je propojený s vyvolávacím systémem na jednotlivých odděleních. Vyvolávací systém už druhý týden běží v testovacím režimu, zatím průběžně vykazoval některé chyby. Jakmile bude jeho provoz bezproblémový, může být spuštěn i na něj napojený rezervační objednávkový systém,” uvedl Folta, podle kterého lidé mohou své záležitosti přijít na magistrát vyřídit bez objednání od pondělí do čtvrtka.

Data, která v dubnu odcizili hackeři při masivním kybernetickém útoku na datovou síť magistrátu a později také při útoku na webové stránky města, se nedávno objevila na tzv. dark webu. Podle dosavadních zjištění IT odborníků ale nejde o citlivá data. Zveřejněny byly například kontaktní údaje z plateb za komunální odpad či kontaktní údaje pracovníků magistrátu. V souvislosti s tím magistrát již dříve varoval občany před možnými phishingovými e-mailovými útoky; lidé by měli být pozornější vůči podvodným e-mailům ve své elektronické poště.

Na magistrát Olomouce opakovaně útočí hackeři, v poslední době hlavně z Brazílie

Bezpečnost

Zástupci radnice v polovině května oznámili, že město souběžně čelí dalším útokům z různých míst světa. S ohledem na to, že útoky prostřednictvím spamů nebo třeba formou DDoS útoků přicházely střídavě z různých míst světa, jako například z Číny, Ruska, USA, Singapuru či z Brazílie, bylo nutné nasadit dodatečná bezpečnostní opatření a inspekce.

O napadení datové infrastruktury olomouckého magistrátu informovali zástupci města 7. dubna, radnice podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Autoři kybernetického útoku požadovali po úřadu za dešifrování napadaného systému vyplacení 100 000 dolarů (2,186 mil. Kč) ve virtuální měně. Peníze od magistrátu nedostali. Hackeři se později zaměřili i na radniční web, zřejmě v odvetě za neochotu radnice zaplatit výkupné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám