Hlavní obsah

Na magistrát Olomouce opakovaně útočí hackeři, v poslední době hlavně z Brazílie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Olomoucký magistrát už z větší části vyřešil problémy spojené s masivním kybernetickým útokem na svou datovou síť z počátku dubna. Potýká se však s dalšími útoky hackerů z různých částí světa, v poslední době hlavně z Brazílie. Právo o tom ve čtvrtek informoval mluvčí magistrátu Michal Folta.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Začátkem dubna zašifrovali hackeři datovou síť magistrátu, čímž jeho pracovníkům znemožnili přístup k uloženým datům a počítačovým systémům. Koncem minulého měsíce pak stejná hackerská skupina zaútočila na veřejné webové servery Olomouce. V důsledku toho musely být preventivně odstaveny webové stránky města. Motivem druhého útoku měla být msta za to, že magistrát odmítl po prvním zaplatit výkupné 100 tisíc dolarů ve virtuální měně za dešifrování systému.

„Vše podstatné bylo obnoveno, nyní IT specialisté pracují na úpravách interních systémů a doladění posledních nefunkčních částí elektronické správy veřejných věcí. Souběžně přitom město musí čelit dalším útokům z různých míst světa,“ uvedl Folta.

Msta hackerů. Útočili na web olomouckého magistrátu

Domácí

„Stále jsme ve střehu, útoky různého typu se opakují, a ještě opakovat budou. Zvýšená zátěž se týká například spamů, tento týden jsme zaregistrovali velké množství spamových útoků z Brazílie, které z velké části odfiltroval náš firewall a antispamová ochrana,“ konstatoval vedoucí magistrátního IT odboru Jiří Fišer.

S ohledem na to, že útoky prostřednictvím spamů nebo třeba formou DDoS útoků podle něj přicházely střídavě z různých míst světa, jako například z Číny, Ruska, USA, Singapuru či teď právě z Brazílie, bylo nutné nasadit dodatečná bezpečnostní opatření.

Připojení ze zahraničí nefunguje

„To znamená, že se momentálně nelze připojit na internetové stránky města ze zahraničí. Pracujeme na postupném uvolnění pravidel alespoň ze zemí evropského prostoru,“ dodal představitel krizového managementu.

„Zatímco všechna úřední agenda magistrátu je už v provozu, IT tým odstraňuje další menší škody. Momentálně se chystá opětovné spuštění online rezervačního systému přihlášení a vyvolávacího systému na přepážky jednotlivých pracovišť magistrátu, další část odborníků bude postupně zprovozňovat napojení detašovaných pracovišť magistrátu v městských částech Olomouce, je nutné znovu napojit například dopravní ústřednu a další části celkového elektronického systému řízení města,“ konstatoval Folta.

Hackerský útok z počátku dubna vyšetřují kriminalisté odboru analytiky a kybernetické kriminality krajského policejního ředitelství v Olomouci. „Zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací,“ uvedl již dříve policejní mluvčí Libor Hejtman s tím, že pachateli hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám