Hlavní obsah

Phishing, pharming a tak dále. Návod, jak bezpečně nakupovat na internetu

Novinky, Jakub Kuneš (Zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní době můžete prostřednictvím internetu nakoupit téměř vše. Od automobilů a elektroniky přes lístky do kina až po dovolenou. Nakoupeno máte během pár vteřin a nemusíte vystávat dlouhé fronty v kamenných prodejnách. Bohužel, internetové nakupování s sebou přináší i velká rizika, což si mnozí uživatelé neuvědomují. Jak bezpečně nakupovat a dodržovat základní zásady bezpečnosti na internetu?

Článek

Typickým zákazníkem e-shopů je muž s věkem do 35 let, na internetu ale nakupuje alespoň občas více než polovina Čechů, asi 60 %. Rostoucí obliba internetového nakupování nenechává chladnými ani počítačové zločince, kteří využívají lidské neopatrnosti k vlastnímu zisku.

Desatero zásad, kterými byste se při nakupování na internetu měli řídit, je jednoduché, přesto jej stále mnoho lidí nedodržuje.

1) Ověřujte si, zda používáte nejnovější verzi internetového prohlížeče, který obsahuje více bezpečnostních prvků. To samé platí i o antivirové a antispyware ochraně. Pokud žádný bezpečnostní program nevlastníte, raději na internetu do doby než si nějaký pořídíte, nenakupujte. Funkce automatického dokončování ve webovém prohlížeči je užitečná, ale rozhodně byste ji neměli používat při internetovém nakupování.

2) Pokud používáte jedno heslo pro všechny internetové stránky, jste pro útočníky až příliš snadný cíl. Bezpečnější je užívat alespoň tři druhy hesla – jedno pro internetové bankovnictví, druhé pro e-shopy a třetí pro ostatní služby jako je e-mail nebo sociální sítě.

3) Pokud používáte jedno heslo pro všechny internetové stránky, jste pro útočníky až příliš snadný cíl. Bezpečnější je užívat alespoň tři druhy hesla – jedno pro internetové bankovnictví, druhé pro e-shopy a třetí pro ostatní služby jako je e-mail nebo sociální sítě.

4) Ne všechny phisingové e-maily (zprávy, které se snaží získat citlivé údaje a tváří se jako žádosti oficiálních institucí) musí být jednoduše odhalitelné a průhledné. V první řadě je nutné pamatovat si, že stránky jako Facebook, MySpace, Twitter, internetová aukční síň eBay a především platební systém PayPal nebo banky se vás nikdy nebudou ptát na vaše hesla či údaje o platební kartě přes e-maily.

5) Dalším nebezpečím je tzv. pharming (farmaření). Jedná se o další podvodnou techniku, kterou používají hackeři k získání citlivých dat. Principem je napadení DNS a přepsání IP adresy, což způsobí přesměrování klienta na falešné stránky. Pokud se tedy dostanete na neznámý internetový obchod, v adresním řádku si ověřte, zda je stránka šifrována pomocí bezpečnostního protokolu https:// nebo zda při provedení platby používá obchodník systém zabezpečených plateb typu Verify by VISA nebo MasterCard – Secure Card.

6) Mějte však na paměti, že ani protokol https:// není všemocný. I bezpečnostní certifikáty lze odposlouchávat a hackeři se můžou dostat k vašim údajům. Proto je lepší se vyhnout podezřelým odkazům a neznámým e-mailům a mít v internetovém prohlížeči a antivirovém programu zapnutý phishing filter.

7) Nakupování na místech s veřejným internetem, jako jsou kavárny nebo letiště, je krajně nebezpečné. Přístupový bod (například router) si s počítačem vyměňuje informace, okolní připojené počítače nicméně mohou přijímat ta samá data, která přijímáte a odesíláte právě vy. Na místech s veřejnou WiFi se nikdy nepřihlašujte do systémů elektronického bankovnictví a už vůbec zde nezadávejte informace o své platební kartě.

8) Našli jste na internetu skvělou nabídku na produkt, který je normálně mnohem dražší, ale o daném internetovém obchodu jste před tím nikdy neslyšeli? Rozhodně si o něm zjistěte více informací, než se vrhnete do nakupování. Ne každá velká sleva musí být zákonitě podezřelá, jistota je ale jistota.

9) Pokud nakupujete na novém e-shopu, který vám například doporučil kamarád, důkladně si přečtěte jeho obchodní podmínky. E-maily, které souvisí s vaší objednávkou, nemažte kvůli případným reklamacím. Naleznete v nich přesný souhrn toho, co a za kolik jste si objednali.

10) Vždy si ověřte, jakými způsoby lze na daném internetovém obchodě platit. Některé obchody nabízejí pouze nezabezpečené transakce, u kterých může dojít ke stažení dat během jejich přenosu.

Reklama

Výběr článků

Načítám