Hlavní obsah

OKD obnovila těžbu po útoku kryptoviru

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Těžební společnost OKD v pátek postupně začala obnovovat těžbu ve všech svých činných dolech na Karvinsku. Provoz čtyř dolů firma z bezpečnostních důvodů zastavila na začátku týdne kvůli útoku hackerů na jejich počítačovou síť.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Důl Darkov OKD

Článek

Rychlé obnovení těžby bylo možné díky oddělené interní síti, kterou experti během vánočních svátků vytvořili a která zajistí základní provoz a bezpečnost zaměstnanců v podzemí.

Nový typ kryptoviru, který nedokázaly odhalit antivirové programy, napadl počítačovou síť OKD nejprve již v pátek 20. prosince, hlavní útok pak nastal v neděli, kdy virus ochromil celou infrastrukturu firmy. Čidla metanu nebyla virem zasažena, takže podle vedení firmy nebyla ohrožena bezpečnost ani zdraví horníků.

Nově vybudovaná oddělená interní počítačová síť bude mimo jiné monitorovat přítomnost zaměstnanců na pracovištích, stejně jako ovládání a kontrolu vybraných strojů a systémů.

Počítače v OKD napadl kryptovir, firma hned přerušila těžbu

Bezpečnost

Hackerský útok prověřuje policie ve spolupráci s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost. Společnost OKD již zahájila ve spolupráci s externími počítačovými firmami obnovu systému, která potrvá velmi dlouho. Bude totiž nutné zformátovat všechny stanice a znovu nahrát všechna zálohovaná data.

„To může odborníkům trvat několik týdnů až měsíců,“ řekl již dříve Čelechovský.

Podobný kryptovirus napadl nedávno i počítačový systém nemocnice ve středočeském Benešově. Po útoku nebylo možné spustit přístroje včetně počítačové sítě, nemocnice proto musela zrušit plánované operace a provoz bude plně obnoven až v lednu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám