Hlavní obsah

Odpověď na Čistou síť: Čína představila globální iniciativu pro bezpečnost dat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína v úterý představila novou globální iniciativu pro bezpečnost dat. Odsuzuje v ní krádeže informací pomocí informačních technologií či povinnost firem skladovat v domovské zemi data zahraničních uživatelů, informovala agentura Reuters. Podle amerického deníku The Wall Street Journal (WSJ) se jedná o odpověď Pekingu na snahy Spojených států o vyřazení čínských firem z účasti na provozu klíčových komunikačních sítí.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministr zahraničí Wang I při úterní prezentaci uvedl, že iniciativa rovněž zavazuje firmy nevytvářet takzvaná zadní vrátka v softwaru svých produktů za účelem krádeže dat. Státy, které se k iniciativě připojí, by rovněž neměly provádět sledování cizích zemí ve velkém rozsahu ani shromažďovat informace o cizích státních příslušnících pomoci informačních technologií.

Čínská iniciativa přichází asi měsíc poté, co americký ministr zahraničí Mike Pompeo zahájil kampaň Čistá síť (Clean Network), která má za cíl vyřadit čínské telekomunikační firmy, aplikace, poskytovatele cloudů a provozovatele podmořských kabelů z internetové infrastruktury používané Spojenými státy a jeho spojenci. K programu se dosud přihlásilo kolem 30 zemí a území, včetně České republiky.

Čínská ambasáda se ohradila proti Pompeovým výrokům při návštěvě Česka

Domácí
Foto: Pool, Reuters

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo

Nová iniciativa Pekingu sice americkou kampaň explicitně nezmiňuje, nepřímo na ni ale reaguje, všímá si WSJ. Američtí představitelé obviňují čínskou technologickou společnosti Huawei, že pomocí svých komunikačních zařízení provádí masivní sledování cizích zemí, zadními vrátky krade data a informace o uživatelích pak předává čínské vládě. Jde tedy o stejná nařčení, vůči kterým se nyní Čína vymezuje.

Podle WSJ již čínští diplomaté oslovili řadu představitelů cizích vlád, aby od nich získali pro svou iniciativu podporu. Podle deníku se však zatím nedá určit, jak velkou odezvu na mezinárodní scéně plán vzbudí.

Reklama

Související témata:

Související články

Obavy Washingtonu z TikToku zažehl Zuckerberg

Obavy americké vlády z čínské aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok zažehl loni na podzim šéf Facebooku Mark Zuckerberg, když se snažil zabránit větší...

Výběr článků

Načítám