Hlavní obsah

Notebook není trezor

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Používáte notebook ve škole nebo v práci? Pak byste měli myslet na bezpečnost vašich dat. Ta jsou totiž často mnohem cennější než samotný přístroj. Bezpečnostní experti se shodují v tom, že ztrátu dokumentů, fotografií a dalších dat ve většině případů nemají na svědomí kyberzločinci nebo počítačové viry. Mnohem spíše o ně přijdete vinou selhání hardwaru nebo vlastní nedůsledností či neznalostí.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Oblíbené pořekadlo IT pracovníků tvrdí, že lidé se dělí na dvě skupiny. Jedni o svá data přišli, ti druzí o ně teprve přijdou. O dokumentech uložených na disku v notebooku, který s sebou nosíme každý den do práce nebo do školy, tato tisíckrát vyřčená pravda platí dvojnásobně. Pokud už s sebou nosíte notebook jako přenosnou kancelář, pamatujte, že počítač není trezor.

Podle knihy The Definitive Handbook of Business Continuity Management zapříčiní až 42 % ztrát dat selhání hardwaru. Typickým kamenem úrazu v případě dat je poškození pevného disku. Tento vysokokapacitní nosič dat je ve srovnání s ostatními počítačovými součástkami mnohem náchylnější vůči otřesům a nárazům.

Abyste disk nevystavovali zbytečným rizikům, doporučuje se například počítač vypínat před tím, než ho budete někam přenášet nebo s ním jinak manipulovat. Notebooky často zapisují na disk i během spánkového režimu, což se může stát vašim datům osudné například během cesty domů autem po hrbolaté cestě.

Za téměř třetinu incidentů, které vedou ke smazání dat, si ovšem mohou uživatelé sami. Stačí chvilka nepozornosti a výsledky práce, kterou jste se zabývali celý den, jsou po pár kliknutích ztraceny. Velkou část takto ztracených dokumentů můžete získat zpět pomocí speciálního softwaru nebo využitím služeb specializovaných firem.

Někdy ovšem ani výše zmíněné záchranné brzdy nepomohou. Notebook je jako mobilní zařízení v hodnotě desítek tisíc korun velikým lákadlem pro zloděje a nedá ani velkou práci ho ztratit. Pokud ho někde zapomenete, nebo vám ho někdo ukradne a nemáte-li data zálohovaná, nezbývá než doufat, že budete mít štěstí a přístroj vám vrátí v pořádku třeba poctivý nálezce nebo policie.

Existuje ale i software, který vám může pomoci ukradený počítač vypátrat tak říkajíc na vlastní pěst. Řešení ESET Smart Security 6 pro domácnosti obsahuje kromě spolehlivého antiviru, antispywaru a antiviru a dalších funkcí i novinku Anti-theft. Ta automaticky monitoruje ztracená zařízení a zobrazuje pozici na mapě na základě připojení k internetu. Umožňuje také sledovat zloděje pomocí vestavěné kamery v notebooku a získávat aktuální náhledy obrazovky.

Díky tomu máte možnost odhalit, kdo vám přístroj ukradl a kde se právě nachází. Zloději znemožníte prohlížet a manipulovat s vašimi daty. V případě, že například notebook jenom zapomenete v tramvaji, můžete nálezci nechat vzkaz, komu má přístroj vrátit. Nikdo vám nezaručí, že se se svým počítačem opravdu opět setkáte, funkce Anti-theft vám ale tuto šanci značně zvýší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám