Hlavní obsah

Německo zřídilo středisko proti kybernetickým útokům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich ve čtvrtek v Bonnu uvedl do provozu středisko obrany proti kybernetickým útokům. Jeho úkolem je zachycovat již v co možná nejranějším stadiu pokusy o počítačovou kriminalitu a průniky do řídících center klíčové části infrastruktury, jako jsou elektrické rozvody, vodovody a podobně.

Foto: Profimedia.cz

Hans-Peter Friedrich (v popředí)

Článek

"Musíme si přiznat, že hrozba počítačových útoků stále roste," řekl ministr. Středisko bylo uvedeno do plného provozu po zkušebním období, které trvalo od počátku dubna.

Nové středisko spadá pod Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice (BSI) a spolupracuje s Úřadem na ochranu ústavy (vnitřní rozvědka), Spolkovým kriminálním úřadem (BKA), celní správou, tajnou službou a vojenskou rozvědkou.

"Útoky na počítačové sítě jsou čím dál komplexnější a svou podstatou už nezasahují do kompetence pouze jednoho rezortu," uvedl šéf BSI Michael Hange.

Letos v dubnu tehdejší ministr vnitra Thomas de Maizière v rozhovoru pro deník Die Welt řekl, že "k pokusu o počítačový útok dochází v Německu každé dvě až tři vteřiny". Při zakládání střediska loni v prosinci poukázal mluvčí vnitra na roli, kterou jisté státy hrají v podpoře počítačového pirátství a elektronické špionáže, a citoval v této souvislosti Čínu, připomíná AFP.

Spojené státy uvedly do provozu obdobné středisko ochrany proti kyberútokům v roce 2009 a Severoatlantická aliance zařadila v roce 2010 ochranu proti počítačovým útokům mezi své priority. Česko strategii kybernetické bezpečnosti chystá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám