Hlavní obsah

Nejrozšířenější hrozby na internetu

Novinky, mif

Již čtvrtý měsíc za sebou kraluje nejrozšířenějším hrozbám na internetu s téměř šestiprocentním podílem škodlivý kód ScrInject.B, který se vyskytuje na podvodných a napadených webových stránkách a automaticky stahuje po jejich návštěvě do počítače další viry. Vyplývá to ze statistik měsíce března antivirové společnosti Eset.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Druhá příčka mezi nejrozšířenějšími internetovými hrozbami patří INF/Autorun. Jde o směs škodlivých kódů šířících se přes vyměnitelná média, nejčastěji USB flashky a externí pevné disky. Na třetím místě se pak umístil virus Iframe.B, jenž přesměrovává internetové stránky na podvodné weby obsahující další počítačové smetí.

Doslova legendou je mezi hrozbami již druhým rokem za sebou zákeřný červ Conficker, který v březnu ovládl s podílem 3,44 % čtvrtou příčku. Zatímco první verze Confickera odkazovala na doménu, která je známá jako centrum šíření spyware a falešných antivirových produktů, aktuální varianta je daleko nebezpečnější.

Nová verze instaluje do počítače další virus, který se jmenuje Waledac. Červ je naprogramován tak, že poté, co se usadí v počítači, se stane PC ovladatelné na dálku a lze jej využít jako součást sítě na rozesílání spamu spolu s falešným programem na ochranu proti virům.

V první desítce se umístily také hrozby JS/Agent, JS/Iframe, Sirefef, Sality, Dorkbot, Redirector. Jejich podíl se pohyboval v rozmezí 1,59 až 2,30 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám