Hlavní obsah

Mobilním hrozbám kraluje v Česku stalkerware

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako v předchozím měsíci i v červnu představovaly největší hrozbu pro tuzemské uživatele škodlivé kódy z rodiny stalkerwarů. Tento typ škodlivého kódu se často zneužívá ke sledování partnera bez jeho vědomí, dokládají statistiky antivirové společnosti Eset.

Foto: Profimedia.cz

Velmi často jsou tyto aplikace označovány jako spouseware – spouse je anglický výraz pro partnera, spouseware tedy slouží ke sledování partnera.

Článek

Pro uživatele může být těžké škodlivé aplikace rozeznat, neboť existují i legitimní verze sledovacího softwaru. „Stalkerware se jeho tvůrci snaží vydávat za aplikace ke sledování zařízení pro případ krádeže nebo nástroje rodičovské kontroly,“ prohlásil Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení z české pobočky Esetu.

„Je zde ale několik zásadních rozdílů. Například legitimní sledovací aplikace není možné na zařízení skrýt. Aplikace, které detekujeme, mají několik desítek funkcí. Krom určení polohy tak můžete číst SMS nebo přesměrovat hovor,“ vysvětlil rozdíly Jirkal.

Zdůraznil přitom, že velmi často jsou tyto aplikace označovány jako spouseware – spouse je anglický výraz pro partnera, spouseware tedy slouží ke sledování partnera.

Internetová erotika jako past, loni bylo zavirováno dvakrát více mobilních zařízení

Bezpečnost

„Není to nic těžkého. Každý občas někde necháme ležet na okamžik telefon. V případě partnerů může útočník lhát, že jen nainstaluje bezpečnostní program, pro případ, že na dovolené oběť telefon ztratí. Pokud se jedná o stalkera, může v krajním případě získat přehled o veškeré komunikaci oběti prostřednictvím telefonu, tedy s kým telefonuje nebo komu a co píše. Může také na dálku blokovat některé kontakty nebo vybrané telefonáty přesměrovat na své číslo. Možnosti zneužití jsou opravdu široké,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Statistiky Esetu ukazují, že nejčastěji detekovaným stalkerwarem v České republice je aplikace Cerberus. „Krom běžných anti-theft funkcí – například sledování polohy, fotografie či vymazání zařízení na dálku – dokáže také číst SMS, přesměrovat hovory, ovládat zařízení pomocí SMS příkazů nebo třeba nahrát a odeslat útočníkovi video. Navíc je možné aplikaci v systému skrýt. Oběť se tak o sledování nedozví,“ uvedl Jirkal.

Na předních příčkách statistik se objevuje také Guardian, jedná se o součást čínské monitorovací aplikace. Přehled deseti nejčastějších mobilních hrozeb pro platformu Android naleznete v tabulce níže.

Top 10 kybernetické hrozby pro Android v Česku – červen 2020
1.Application.Android/Monitor.Cerberus (3,16 %)
2.Application.Android/Monitor.Guardian (3,04 %)
3.Trojan.Android/Agent.BPO (1,79 %)
4.Trojan.Android/TrojanDropper.Agent.CKA (1,79 %)
5.Trojan.Android/Agent.ASH (1,70 %)
6.Application.Android/Monitor.Androidlost (1,54 %)
7.Trojan.Android/Spy.SmsSpy.PD (1,45 %)
8.Trojan.Android/Hiddad.VH (1,30 %)
9.Trojan.Android/TrojanDropper.Agent.DDH (1,28 %)
10.Trojan.Android/TrojanDropper.Agent.ETD (1,23 %)
Zdroj: Eset

Reklama

Související témata:

Související články

Zavirované aplikace si stáhly miliony lidí

Bezpečnostní experti z antivirové společnosti Avast varovali před desítkami aplikací v obchodě Google Play, které obsahovaly škodlivé kódy. Ještě než byly...

Výběr článků

Načítám