Hlavní obsah

Zavirované aplikace si stáhly miliony lidí

Novinky, ort

Bezpečnostní experti z antivirové společnosti Avast varovali před desítkami aplikací v obchodě Google Play, které obsahovaly škodlivé kódy. Ještě než byly z oficiálního obchodu staženy, stáhly si je miliony lidí. Pro uživatele mohou představovat stále riziko.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Celkově bylo Avastem nahlášeno 47 škodlivých aplikací. Některé z nich jsou přitom stále aktivní, neboť Google jejich reálné dopady na uživatele stále ještě prověřuje. Na kontě mají zmiňované programy již více než 15 milionů stažení.

„Tyto aplikace jsou součástí rodiny HiddenAds a obsahují trojského koně. Uživatelům se před stažením mohou zdát jako bezpečné a užitečné, ve skutečnosti je však zaplaví vtíravými a nesouvisejícími reklamami,“ prohlásil analytik hrozeb v Avastu Jakub Vávra.

Mobilní aplikace slibují ochranu, ve skutečnosti uživatele šmírují

Bezpečnost

Typickým znakem HiddenAds aplikací je podle něj schopnost schovat svou ikonku a nadále v nakaženém zařízení zobrazovat velké vtíravé reklamy.

„Sedm z nahlášených her dokáže také otevřít prohlížeč v telefonu a zobrazit tak další reklamy. I v případě, že uživatel aplikaci odstraní, reklam se nezbaví. Všechny nahlášené aplikace mají nízká hodnocení, ve kterých si lidé stěžují na neustálé reklamy a nefunkčnost her,“ zdůraznil bezpečnostní expert.

„Adwarovým kampaním je obtížné zabránit, protože podvodníci používají pro každou aplikaci jednorázové vývojářské účty. S Googlem se při odstraňování škodlivých aplikací sice spolupracuje dobře, uživatelé ale i tak musí být při stahování aplikací ostražití a kontrolovat, zda nevykazují známky podezřelého chování, jako jsou negativní recenze, četné žádosti o oprávnění k přístupu do zařízení a další,“ uzavřel Vávra.

Abyste se nestali obětí adwaru, zkontrolujte před instalací oprávnění, která aplikace vyžaduje, a pročtěte si recenze jiných uživatelů, poradil bezpečnostní expert.

Lidé chrání svá zařízení stále méně. Nejhůře jsou na tom mobily

Bezpečnost

Viry útočí na počítače i mobily. Jak se bránit

Chytré telefony, tablety i klasické počítače jsou pro většinu tuzemských uživatelů dnes již naprostou samozřejmostí. S jejich zabezpečením si však řada lidí hlavu vůbec neláme. Tím dávají prostor pro útok hackerů.

Bez antiviru tak nemá běžný uživatel prakticky žádnou šanci si všimnout, že byl jeho přístroj infikován. Každý tablet a chytrý telefon a pochopitelně také počítač by tak měl být vybaven bezpečnostním softwarem, který bude všechny hrozby neustále hlídat.

Antivirus by měl být samozřejmostí i na klasických počítačích. Sluší se nicméně podotknout, že nezvané návštěvníky dokážou v počítači nebo mobilu odhalit speciální programy. Jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Jiné programy zase dokážou v operačním systému nalézt tzv. keyloggery, které jsou schopné zaznamenávat stisk každé klávesy a nasbíraná data odesílat útočníkovi.

Na PC i mobilu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není. Uživatelé by neměli zapomínat na pravidelné stahování všech bezpečnostních záplat, a to pro samotný operační systém i doinstalované programy. Nejrůznější trhliny v softwaru totiž útočníci také zneužívají k útokům.

Reklama

Související témata:

Související články

S nebezpečnými viry na Androidu se roztrhl pytel

Falešné antiviry, trojské koně a další podobný balast. S takovými škodlivými kódy se majitelé přístrojů s operačním systémem Android setkávají stále častěji....

Výběr článků

Načítám