Hlavní obsah

PreAmo, Necro či Hiddad. Jaké škodlivé kódy útočí na mobily a tablety nejčastěji

Novinky, huj

Výzkumníci z kyberbezpečnostní společnosti Check Point zveřejnili nový žebříček nejrozšířenějších mobilních hrozeb. Zaměřuje se přitom na chytré telefony a počítačové tablety s Androidem. Trojlístek největších hrozeb má jedno společné – tyto viry se snaží zůstat co nejdéle v utajení před bezpečnostními programy a pochopitelně i před samotným uživatelem.

Foto: Reuters

Google Android (ilustrační foto)

Článek

V počtu zachycených hrozeb patří Česká republika spíše mezi bezpečné země. Ve virových statistikách jí patří 75. příčka, našim východním sousedům pak padesátá osmá. To jinými slovy znamená, že na Slovensku je více útoků i virů, neboť čím nižší číslo v přehledu je, tím vyšší míra rizika uživatelům v dané zemi hrozí.

První místo v indexu hrozeb patřilo Kataru, který odsunul na druhou pozici Afghánistán. Mezi nebezpečnější země se nejvýrazněji posunula Namibie, z 91. místa na 37. pozici. Opačným směrem, tedy mezi bezpečnější země, se posunulo Pobřeží slonoviny, kterému v předcházejícím měsíci patřila 33. pozice a v minulém 90.

Hackeři se zaměřují na hráče her, varovali bezpečnostní experti

Bezpečnost

Přestože se naše republika nachází mezi bezpečnějšími zeměmi, viry se nevyhýbají ani tuzemským uživatelům. Obzvláště to platí o mobilních hrozbách, které zmapoval Check Point. Nelichotivé první místo v přehledu mobilních škodlivých kódů patří viru PreAmo, tento malware se stejně jako další tři hrozby v Top3 soustředí výhradně na platformu Android.

Tento záškodník je navázán na reklamní agentury Presage, Admob a Mopub. Na napadeném zařízení se pak snaží napodobit aktivitu uživatelů a klikat na reklamní bannery právě těchto tří společností. Útočníci si tak přijdou zmiňovanou aktivitou na nemalé peníze.

Prakticky to samé platí také o škodlivém kódu Necro, kterému patří v žebříčku druhá příčka. Ten dovede zobrazovat reklamy, čímž výrazně snižuje uživatelský komfort při používání zařízení. Necro zároveň umí stahovat další škodlivé kódy a krást peníze pomocí poplatků za předplatné.

Pozor na programy v neoficiálních obchodech

Na pozoru by se měli mít uživatelé také před škodlivým kódem Hiddad. Tento virus se dokáže napárovat na legitimní aplikace, lidé si jej tedy často stáhnou do zařízení sami, aniž by o tom věděli. Vyskytuje se hlavně v obchodech třetích stran, nikoliv v oficiálním obchodu pro platformu Android Google Play.

Jeho hlavní funkcí je zobrazování reklam, ale může také získat přístup ke klíčovým bezpečnostním informacím obsaženým v operačním systému, což umožňuje útočníkovi získat citlivá uživatelská data.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám