Hlavní obsah

Mobilní aplikace slibují ochranu, ve skutečnosti uživatele šmírují

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetem se v posledních týdnech šíří na první pohled legitimní aplikace, které údajně mají uživatele chránit před krádeží či ztrátou mobilního zařízení. Ve skutečnosti ale důvěřivce šmírují. Před aktuální hrozbou varovali bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Mobil s operačním systémem Android (ilustrační foto)

Článek

Šmírácké viry jsou výzkumníky označovány jako stalkerware. Ukrývají se v různých aplikacích, které jsou určeny pro zařízení s operačním systémem Android.

Kyberzločinci se zpravidla snaží uživatele přesvědčit, že si stahují do svého mobilního zařízení program, který smartphone či tablet ochrání v případě ztráty či krádeže. Program tak dokáže například spustit alarm, vyfotit zloděje, odeslat a číst SMS na dálku, vymazat telefon či zobrazit polohu zařízení na mapě.

Jeden z nejobávanějších virů si lidé stahují do mobilů sami

Bezpečnost

„Problém s aplikací tkví v tom, že stalker může snadno oběti lhát o funkcích. Může například tvrdit, že se jedná jen o zabezpečení pro případ krádeže, ale ve skutečnosti sledovat pohyb, zprávy či hovory oběti,“ prohlásil Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení z české pobočky Esetu.

Zdůraznil, že na takovéto závadné aplikace je možné narazit klidně i v oficiálním obchodu s aplikacemi Google Play. Minimálně v jednom zachyceném případě měl navíc takový program i celou řadu kladných hodnocení od uživatelů – lidé tedy vlastně ani nevěděli, že je podvodná aplikace šmíruje.

Ve světě útočí ještě častěji

„Nicméně celá řada dobrých hodnocení je v angličtině, podle expertů proto není v České republice tak populární. Analytici již na aplikaci upozornili správce Google Play,“ konstatoval Jirkal.

Například stalkerware AndroidLost má podle něj celosvětovou působnost. V první čtvrtletí roku 2020 stál za 7procentní detekcí stalkerware po celém světě. Šmíráckých virů navíc existuje celá řada, pro uživatele tedy představují velké bezpečnostní riziko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám