Hlavní obsah

Malware místo dárků

Novinky, Petr Blažek (Zdroj: eset.cz)

V Americe se šíří vlna nevyžádaných SMS. Slibují dárkový poukaz, ale link z nich vede na reklamu nebo na pochybné stránky.

Foto: shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Bezpečnostní experti odhalili největší známou kampaň podvodných SMS na platformě Android. V Americe bylo během jediného týdne infikováno přes 4000 smartphonů.

Oběť podvodníků dostane SMS, která vypadá, že přišla od některého z jeho známých. SMS slibuje dárkový poukaz na 200 dolarů od internetového obchodného portálu Amazon. K získání údajného poukazu je však potřeba stáhnout aplikaci – což je však malware, který po stažení a instalaci nabízí oběti jako podmínku k získání poukazu účast v průzkumu.

Jde o relativně málo škodlivý malware, který jednak generuje provoz na stránkách s průzkumem (a samozřejmě také s reklamou), jednak krade kontakty oběti a jejím jménem dál šíří podvodné SMS. Navíc je jeho působení zatím omezené na zhruba 30 zemí.

Přesto jde o připomenutí, že je potřeba dodržovat základní pravidla bezpečného používání výpočetních zařízení – všech, tedy nejen počítačů, ale i tabletů a smartphonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám