Hlavní obsah

Jediný virus stojí za polovinou kybernetických útoků v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štědrý den se kvapem blíží, vánoční shon tak pomalu vrcholí. A přesně toho se snaží využít v posledních týdnech počítačoví piráti. Tuzemskými sítěmi se šíří především škodlivé kódy kradoucí hesla – jeden virus dokonce může za polovinu všech zachycených nájezdů. Upozornili na to bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Spyware, který se zaměřuje na hesla českých uživatelů, zůstal vysoce aktivní i v listopadu. Zatímco data v říjnu ukazovala na mírný pokles útočných kampaní, minulý měsíc dosáhly detekce tohoto škodlivého kódu nadpoloviční většiny všech zachycených hrozeb pro operační systém Windows. Téměř za polovinou z nich pak stál konkrétně spyware Agent Tesla,“ varoval Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Agent Tesla je nejrozšířenějším škodlivým kódem několik posledních měsíců, a to v Česku i zahraničí. Na tuzemské uživatele se ale zaměřovali kyberzločinci jen okrajově, zpravidla rozesílali phishingové e-maily psané zpravidla španělsky či portugalsky, a jako rybáři čekali, kdo se nachytá.

Číhají v e-mailu i SMS zprávách. Phishingových útoků v Česku přibylo

Bezpečnost

To se ale změnilo už během podzimu, kdy začaly internetovými vodami kolovat podvodné zprávy, které jsou psány bezchybnou češtinou. Je tedy zřejmé, že se na tuzemské uživatele zaměřují podvodníci nyní daleko více.

„Velkou kampaň v souvislosti s malwarem Agent Tesla jsme zaznamenali 18. listopadu. Útoky jsou cíleně zaměřené na Českou republiku, dále pak kampaně mířily i na Turecko nebo Japonsko,“ konstatoval Jirkal.

Taktika je stejná

Podle něj zůstává prozatím taktika útočníků stejná. „Infikovaná příloha v e-mailu má v uživateli vzbudit pozornost názvem, který odkazuje na platby a finanční transakce. Zatímco minulý měsíc měla nebezpečná příloha v názvu slovo faktura, tentokrát byla označená jako Kopie oprav účtenky za 11,2021...exe,“ shrnul vývoj bezpečnostní expert.

Spyware obsahuje funkce, které skenují internetové prohlížeče a další programy, například e-mailové klienty Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird nebo Yandex. Škodlivý kód aktivně vyhledává uložené přihlašovací údaje, které následně odesílá útočníkům.

Nákupy na internetu? S podvodnými weby se před Vánocemi roztrhl pytel

Vánoce

Anketa

Setkali jste se před letošními Vánocemi s počítačovým virem?
Bohužel ano.
16,6 %
Ne, ale známý ano.
5,3 %
Zatím ne.
78,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2677 čtenářů.

Desatero bezpečného internetu

1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.

2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.

3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.

6. Citlivé osobní informace zadávejte pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.

7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.

8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.

9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.

10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat, a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám