Hlavní obsah

Vaše výhra je připravena! Podvodníci se vydávají za pracovníky Alzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákazníky internetového obchodu Alza.cz si vzali na mušku podvodníci, kteří rozesílají hromadné SMS zprávy s informacemi o výhře. Alza se od podobných zpráv distancovala a varovala, že jde o podvod.

Foto: Koláž Novinky.cz s využitím Alzy

Ukázka podvodné SMS zprávy

Článek

„Alza.cz vám zaslala připomenutí týkající se vašich výher z našeho slosování. Výhra je připravena k odběru,“ stojí v SMS zprávě, kterou v posledních dnech dostávají lidé v tuzemsku.

Ke zprávě je připojen také odkaz, ze kterého se můžou lidé dozvědět více informací o samotné výhře. Právě v tento moment si už pozornější uživatelé všimnou, že jde o podvod. Odkaz totiž nevede vůbec na stránky Alzy, ale na web siuvt.com.

Falešná výhra či snadný výdělek. Experti zachytili miliony phishingových stránek

Bezpečnost

Prostřednictvím podvodných stránek imitujících vzhled Alzy se pak útočníci snaží vylákat osobní a platební údaje důvěřivců.

„Na tyto zprávy prosíme nereagujte a neklikejte na odkazy v nich uvedené. Tyto zprávy nejsou zasílány společností Alza.cz a důrazně před nimi varujeme,“ stojí v prohlášení internetového obchodu.

Lidé mohou v souvislosti s podvodnými SMS zprávami kontaktovat také nonstop informační linku na telefonním čísle 225 340 111.

Kyberzločinci se zaměřili na majitele iPhonů v Česku

Bezpečnost

Co je phishing?

Internetoví podvodníci často rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky. 

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám