Hlavní obsah

Hackeři útočili ve Francii, napadli obdobu českého systému DROZD

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Útok hackerů musí řešit francouzské ministerstvo zahraničí. Kybernetičtí nájezdníci totiž napadli internetovou službu Ariane – tamní obdobu českého systému DROZD, který poskytuje turistům důležité informace o aktuální situaci v zahraničí. Upozornila na to agentura AFP s odvoláním na postižený úřad.

Foto: Novinky

Francouzské stránky služby Ariane

Článek

Zástupci úřadu zdůraznili, že hackerům se nepodařilo zcizit „žádné citlivé informace“. To jinými slovy znamená, že nezískali přístup k důležitým datům ministerstva zahraničí.

V tiskovém prohlášení však úředníci připustili, že hackeři se mohli dostat k osobním údajům registrovaných uživatelů a že je mohou zneužít. Konkrétnější však nebyli.

Aktuálně tak není zřejmé, jaká konkrétní data mají kyberzločinci k dispozici. Uživatelé by v každém případě měli změnit hesla. A to nejen na stránkách francouzského ministerstva zahraničí, ale také na dalších internetových službách, kde používají stejné přihlašovací údaje.

Pokud by totiž databáze s hesly skutečně unikla, nebylo by pro počítačové piráty nic jednoduššího než vyzkoušet přístupové údaje také na dalších serverech.

Ariane funguje ve Francii od roku 2010, stejně jako v tuzemsku se do služby mohou zaregistrovat před cestou do zahraničí, aby měli přístup k aktuálním informacím o místě, kam míří.

Reklama

Výběr článků

Načítám