Hlavní obsah

Hackeři mají na mušce vzdělávací a výzkumné organizace

Kyberbezpečnostní společnost Check Point ve svém pravidelném měsíčním přehledu nejrozšířenějších hrozeb upozornila, že v říjnu čelily největšímu množství kyberútoků vzdělávací a výzkumné organizace, následovaly komunikační společnosti. Trojlístek nejčastějších cílů pak uzavírá vládní a vojenský sektor.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

V říjnu nicméně v Česku kybernetických útoků ubylo. Naše republika se nadále drží mezi bezpečnějšími zeměmi, v říjnu jí podle Check Pointu patřila 82. pozice, což je jen drobný posun oproti zářijové 87. příčce.

Žebříček zemí s nejvíce zachycenými škodlivými kódy a kybernetickými útoky sestavují bezpečnostní experti pravidelně. Čím výše jsou země v žebříčku umístěny, tím horší bezpečnostní situace v daném státě panuje, alespoň tedy co se kybernetických hrozeb týče.

Odcizených osobních údajů prodávaných na darknetu přibylo

Bezpečnost

Slovensko se již třetí měsíce za sebou drží kolem 60. místa, v říjnu to byla 62. pozice. Situace u našich východních sousedů je tedy o poznání horší než v tuzemsku.

„Na prvním, tedy nejnebezpečnějším místě byla už potřetí v řadě Etiopie. Mezi méně bezpečné země se výrazně posunul Mauricius, kterému v září patřila 29. pozice a v říjnu 2. Také Kazachstán se posunul nežádoucím směrem, o 41 míst až na 9. pozici. Naopak Dominikánská republika klesla z 21. příčky až na 71.,“ prohlásil Tomáš Růžička, bezpečnostní expert Check Pointu.

Nebezpečné zranitelnosti

Hackerům ulehčovala práci celá řada nově objevených trhlin. „Na začátku října byla odhalena zranitelnost ‚Apache HTTP Server Directory Traversal‘, která už teď patří mezi deset nejčastěji zneužívaných zranitelností, což ukazuje, jak rychle útočníci pracují,“ konstatoval Růžička.

„Je proto nezbytné používat sofistikované preventivní bezpečnostní technologie, které ochrání organizace před známými i neznámými hrozbami. Nejrozšířenějším malwarem je znovu Trickbot, který se často používá v počáteční fázi ransomwarových útoků. Týdně je ransomwarem zasažena každá 61. organizace, což je šokující číslo, a společnosti musí při své ochraně udělat mnohem více. Řada útoků začíná obyčejným e-mailem, takže je důležité vzdělávat uživatele, aby poznali potenciální hrozby,“ poradil bezpečnostní expert.

Pozor na Microsoft, Amazon i DHL. Jaké značky zneužívají hackeři nejčastěji?

Bezpečnost

Reklama

Související články

Hackerských útoků dramaticky přibylo

Dramatický meziroční nárůst hackerských útoků na české organizace zaznamenal bezpečnostní tým Check Pointu. Během uplynulých 12 měsíců se počet kybernetických...

Výběr článků

Načítám