Hlavní obsah

Na české organizace se hackeři zaměřují stále častěji. Počet útoků se zdvojnásobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatický meziroční nárůst hackerských útoků na české organizace zaznamenal bezpečnostní tým Check Pointu. Během uplynulých 12 měsíců se počet kybernetických nájezdů zdvojnásobil. Počet útoků na české organizace se podle bezpečnostních expertů dlouhodobě drží nad celosvětovým průměrem.

Foto: Petr Horník

Ilustrační foto

Článek

V letošním roce vzrostl počet kyberútoků na organizace v globálním měřítku o 40 procent, v České republice je situace ale ještě daleko více alarmující.

„V září 2020 bylo maximem v průměru 523 útoků na jednu českou organizaci za týden, v září 2021 bylo týdenní maximum už 1057 útoků, což je více než dvojnásobný nárůst během jediného roku,“ prohlásil Pavel Krejčí, Security Engineer v Check Pointu.

Nejvíce zasaženým sektorem z globálního hlediska jsou vzdělávací a výzkumné organizace, v průměru čelí každá taková organizace 1468 útokům za týden, což je 60procentní nárůst oproti roku 2020. Kybernetické nájezdy se ale nevyhýbají ani vládním nebo vojenským organizacím. Ty čelí průměrně 1082 útokům za týden, což je 40procentní nárůst oproti loňskému roku.

Proti hackerským útokům na nemocnice musíme být odolnější, shodují se kraje

Bezpečnost

Na zdravotnická zařízení se zaměřují hackeři také, za týden jde v průměru o 752 útoků, což odpovídá 55procentnímu nárůstu. Nejčastěji přitom kyberzločinci využívají vyděračské viry z rodiny ransomwaru.

„Zločinci se snaží využívat každou příležitost včetně koronavirové pandemie. Počet útoků neustále roste a je tak důležité, aby organizace kladly důraz na prevenci a nehasily jen problémy, až když hrozby způsobí nějaké škody,“ zdůraznil bezpečnostní expert.

S kyberútokem se loni setkala víc než polovina firem

Bezpečnost

Jak probíhá útok vyděračského viru?

Útoky vyděračských virů probíhají prakticky vždy stejně. Nejprve zašifrují záškodníci všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám