Hlavní obsah

Firefox obsahuje kritickou bezpečnostní trhlinu. Útočníci mohou převzít kontrolu nad PC

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozoru by se měli mít uživatelé internetového prohlížeče Firefox od společnosti Mozilla. Obsahuje totiž kritickou bezpečnostní chybu, kterou mohou zneužít počítačoví piráti k infiltraci do cizího počítače. Tvůrci naštěstí již vydali bezpečnostní záplatu.

Foto: archív tvůrců

Firefox Quantum

Článek

Před nově objevenou trhlinou varoval český Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ. Ten zároveň upozornil i na to, že opravy pro chybu jsou již k dispozici.

„U Firefoxu vydávaného společností Mozilla doporučujeme aktualizaci na verzi 57.0.1,“ prohlásil bezpečnostní analytik CSIRT.CZ Pavel Bašta s tím, že nejnovější verze prohlížeče s logem ohnivé lišky již trhlinu neobsahuje.

Chyba je kritická. To jinými slovy znamená, že útočníci mohou do počítače propašovat prakticky jakýkoli škodlivý kód. Klidně mohou i na dálku počítač zotročit a využít jej k DDoS útokům, případně mohou samozřejmě i odposlouchávat komunikaci uživatele, která na počítači probíhá.

V případě automatických aktualizací se uživatelé Firefoxu nemusejí o nic starat. Pokud je však tato funkce vypnuta, je nutné navštívit webové stránky tvůrců a nejnovější záplatovanou verzi stáhnout manuálně.

Řada nových funkcí

Firefox se v listopadu dočkal velké aktualizace zvané Quantum, která přidala celou řadu nových funkcí. Má totiž zcela nový vzhled, nové jádro a je výrazně rychlejší než předchůdce.

V první řadě je třeba zmínit nové uživatelské rozhraní zvané Photon. To místo zaoblených panelů sází na ostře řezané linie, působí modernějším dojmem a je přehlednější. Nová domovská stránka nabízí zajímavý obsah pro opětovné navštívení a průvodce, který uživateli ukáže zajímavé funkce Firefoxu.

„Mnoho akcí v prohlížeči probíhá asynchronně, takže jsou rychlejší, plynulejší a neblokují zbytek Firefoxu. Například posouvání stránek (scrollování – pozn. red.), přepínání panelů nebo animace tlačítek použité ve Photonu,“ konstatoval Michal Stanke ze serveru Mozilla.cz.

Celá řada změn se ale dotkla i technické stránky prohlížeče. „Nová CSS knihovna Stylo zrychluje vykreslování stránek. Do Firefoxu se dostala v rámci projektu Quantum – odtud název verze,“ přiblížil Stanke jednu z předností. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám