Hlavní obsah

Firefox obsahuje kritickou bezpečnostní trhlinu. Útočníci mohou převzít kontrolu nad PC

Novinky, ort

Na pozoru by se měli mít uživatelé internetového prohlížeče Firefox od společnosti Mozilla. Obsahuje totiž kritickou bezpečnostní chybu, kterou mohou zneužít počítačoví piráti k infiltraci do cizího počítače. Tvůrci naštěstí již vydali bezpečnostní záplatu.

Foto: archív tvůrců

Firefox Quantum

Článek

Před nově objevenou trhlinou varoval český Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ. Ten zároveň upozornil i na to, že opravy pro chybu jsou již k dispozici.

„U Firefoxu vydávaného společností Mozilla doporučujeme aktualizaci na verzi 57.0.1,“ prohlásil bezpečnostní analytik CSIRT.CZ Pavel Bašta s tím, že nejnovější verze prohlížeče s logem ohnivé lišky již trhlinu neobsahuje.

Chyba je kritická. To jinými slovy znamená, že útočníci mohou do počítače propašovat prakticky jakýkoli škodlivý kód. Klidně mohou i na dálku počítač zotročit a využít jej k DDoS útokům, případně mohou samozřejmě i odposlouchávat komunikaci uživatele, která na počítači probíhá.

V případě automatických aktualizací se uživatelé Firefoxu nemusejí o nic starat. Pokud je však tato funkce vypnuta, je nutné navštívit webové stránky tvůrců a nejnovější záplatovanou verzi stáhnout manuálně.

Řada nových funkcí

Firefox se v listopadu dočkal velké aktualizace zvané Quantum, která přidala celou řadu nových funkcí. Má totiž zcela nový vzhled, nové jádro a je výrazně rychlejší než předchůdce.

V první řadě je třeba zmínit nové uživatelské rozhraní zvané Photon. To místo zaoblených panelů sází na ostře řezané linie, působí modernějším dojmem a je přehlednější. Nová domovská stránka nabízí zajímavý obsah pro opětovné navštívení a průvodce, který uživateli ukáže zajímavé funkce Firefoxu.

„Mnoho akcí v prohlížeči probíhá asynchronně, takže jsou rychlejší, plynulejší a neblokují zbytek Firefoxu. Například posouvání stránek (scrollování – pozn. red.), přepínání panelů nebo animace tlačítek použité ve Photonu,“ konstatoval Michal Stanke ze serveru Mozilla.cz.

Celá řada změn se ale dotkla i technické stránky prohlížeče. „Nová CSS knihovna Stylo zrychluje vykreslování stránek. Do Firefoxu se dostala v rámci projektu Quantum – odtud název verze,“ přiblížil Stanke jednu z předností. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám