Hlavní obsah

Droppery nepřestávají strašit. Jde stále o nejrozšířenější hrozbu

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žebříčku nejrozšířenějších hrozeb pro operační systém Android dominovaly i v minulém měsíci droppery, dokládá to nejnovější statistika antivirové společnosti Eset. Jde o specifické trojské koně, které instalují do napadeného zařízení další škodlivé kódy – nejčastěji jde o bankovní viry, které mají za cíl vysát bankovní účet či získat přihlašovací údaje.

Foto: Reuters

Google Android

Článek

Droppery se nejčastěji šíří prostřednictvím neoficiálních obchodů pro operační systém Android, stejně tak se ale mohou šířit prostřednictvím odkazů na diskuzních fórech a sociálních sítích. Zpravidla jsou implementovány do instalačního balíčku nějakého legitimního programu.

„Tyto škodlivé aplikace označujeme jako droppery. Mají jediný úkol a tím je instalovat do zařízení další škodlivý kód. Celkově jejich počet vzrostl o více než 10 procent. Nejčastěji instalují bankovního trojského koně Cerberus, který představuje riziko při placení online,“ popsal Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení v pražské pobočce Esetu.

Hackeři napodobovali Netflix, aby mohli šířit virus

Bezpečnost

„Droppery pocházejí z neoficiálních zdrojů, jako jsou fóra nebo různé webové stránky. Zachytili jsme široké spektrum aplikací, které malware šíří. Útočníci je vydávají za běžné nástroje,“ doplnil s tím, že zástupci dropperů skončily v uplynulém měsíci na první i druhé příčce žebříčku nejrozšířenějších hrozeb.

V Česku se prostřednictvím dropperů hojně šiří bankovní malware Cerberus, kterému patří ve statistikách třetí příčka. Tento nezvaný návštěvník například obsahuje funkci pro odcizení přihlašovacích údajů nebo obejití druhého faktoru ověření.

„Aplikace zneužije oprávnění pro takzvané usnadnění přístupu. Ta normálně slouží uživatelům se zrakovou nebo sluchovou vadou. V tomto případě ale umožní získat přihlašovací údaje a na dálku kontrolovat například potvrzující SMS nebo mazat některé aplikace v telefonu. Cerberus je rizikový při přihlášení do internetového bankovnictví prostřednictvím telefonu. Proto bych radil uživatelům, aby dali přednost oficiálním bankovním aplikacím, které jsou mnohem bezpečnější,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Přehled deseti nejrozšířenějších hrozeb pro Android za měsíc březen naleznete v tabulce níže:

TOP 10 kybernetické hrozby pro Android v ČR – březen 2021:
1.Android/TrojanDropper.Agent.EHK trojan (11,98 %)
2.Android/TrojanDropper.Agent.HAC trojan (2,64 %)
3.Android/Monitor.Cerberus application (2,45 %)
4.Android/Monitor.Guardian application (1,64 %)
5.Android/Triada trojan (1,64 %)
6.Android/TrojanDropper.Agent.DIF trojan (1,55 %)
7.Android/Agent.BPO trojan (1,22 %)
8.Android/TrojanDropper.Agent.FHG trojan (1,22 %)
9.Android/TrojanDropper.Agent.GUW trojan (1,22 %)
10.Android/Monitor.Traca application (1,22 %)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám