Hlavní obsah

Chytré televizory mohou napadnout hackeři. Poměrně snadno

Novinky, chm

Chytré televizory jsou fenoménem dnešní doby. Je spíše výjimkou, pokud v obchodech narazíte na modely, které nenabízí připojení k internetu a možnost instalace aplikací. Daní za atraktivnější funkce je však větší bezpečnostní riziko, jak upozornil server The Hacker News. Podle něj mohou hackeři na dálku napadnout drtivou většinu aktuálně používaných TV.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zabezpečení počítačů v dnešní době podceňuje málokdo. V případě televizorů to však neplatí, přestože nejrůznější antiviry se pro tato zařízení nabízejí již několik let. Většina uživatelů si totiž patrně neuvědomuje rizika, která jsou však reálná.

V polovině loňského roku se například roztrhl pytel s vyděračskými viry, které uzamkly televizor. Za jeho odemčení pak kyberzločinci požadovali výkupné. Útok tedy probíhal podle stejného scénáře, jako kdyby byl napaden obyčejný počítač. [celá zpráva]

Škodlivé kódy jsou přitom kyberzločinci schopni šířit přímo pomocí televizního vysílání. Jak upozornil server The Hacker News, jsou schopni zneužít technologii zvanou HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV). Jde v podstatě o technologii hybridního vysílání, které propojuje klasické televizní vysílání s internetovým připojením.

TV nasměrují na podvodné stránky

K čemu to slouží v praxi? Například při sledování nějakého programu se uživateli zobrazí nabídka doplňujících informací – přímo na TV lze zobrazit související obsah, jako jsou fotografie, text, audio či video. HbbTV umožňuje také přístup k internetovým archivům a internetovým televizním stanicím.

Zneužít tuto technologii mohu počítačoví piráti k tomu, aby televizory nasměrovaly na podvodné stránky se škodlivými viry. Uživatelé, kteří nepoužívají žádný bezpečnostní software, pak nemohou poznat, že je něco v nepořádku. Tedy alespoň do doby, než hackeři převezmou kontrolu nad jejich přístroji.

Je také důležité zmínit, že k žádnému podobnému útoku na televizory nedošlo. Bezpečnostní výzkumníci však v praxi ukázali, že to není vůbec nemožné. S ohledem na to, že technologii HbbTV nabízí drtivá většina moderních televizorů, není radno možná rizika podceňovat.

Armáda zotročených zařízení

Na televizory a další domácí zařízení s připojením k internetu se počítačoví piráti zaměřují vcelku pravidelně. Právě kvůli slabému zabezpečení. Řeč je například o rekordérech, meteorologických stanicích, kamerách, termostatech, ale klidně také o chytrých žárovkách, u kterých je možné prostřednictvím počítačové sítě upravovat teplotu světla.

Když má k dispozici celou armádu podobných zařízení, může s jejich pomocí klidně libovolnou webovou stránku vyřadit z provozu. Jednoduše na ní přesměruje takový počet požadavků, že je server nezvládne zpracovat a zhroutí se. Přesně jak tomu bylo minulý rok při útoku na francouzskou společnost OVH. [celá zpráva]

Právě výpadky OVH jsou dosud popisovány jako největší DDoS útok v historii internetu. Měl intenzitu 1 Tb/s. To je pro lepší představu tak velká zátěž, že by ji neustála ani celá řada větších tuzemských serverů.

Anketa

Máte doma televizi s internetovým připojením?
Ano
40,2 %
Ne, nemám
56,2 %
Ne, chystám se ji koupit
3,6 %
Celkem hlasovalo 2066 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám