Hlavní obsah

Vyděračské viry dokážou zamknout už i televizor

Novinky, chm

Vyděračské viry, které uzamknou zařízení a za jeho odemčení požadují výkupné, doposud dělaly vrásky na čele především majitelům klasických počítačů a chytrých telefonů. Nově se ale podvodníci zaměřují na chytré televizory, upozornil server The Hacker News.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Škodlivý kód napadající chytré televizory je známý pod názvem Frantic Locker či Flocker. Objevili jej bezpečnostní výzkumníci antivirové společnosti Trend Micro.

Tento nezvaný návštěvník terorizoval nejprve klasické počítače, a to už od poloviny loňského roku. Kyberzločinci jej však nyní upravili tak, aby dokázal stejným způsobem napadat také chytré televizory. Zaměřuje se přitom výhradně na modely s operačním systémem Android TV.

Stejný scénář jako při útoku na PC

Útok probíhá velmi podobně jako u klasických PC. Virus se nejdříve uhnízdí v televizoru a pak jej zcela uzamkne. Uživatel tak s přístrojem nemůže vůbec nic dělat, maximálně jej tak zapnout či vypnout. Na obrazovce se neustále zobrazuje výzva k zaplacení výkupného.

Počítačoví piráti se snaží důvěřivce přesvědčit, že výkupné je ve skutečnosti pokuta, která byla vyměřena za nějaký trestný čin či nedovolené nakládání s autorsky chráněnými díly. TV bude údajně opět zpřístupněna, pokud zaplatí výkupné ve výši 200 dolarů, tedy v přepočtu více než 4800 Kč.

Kolik televizorů se škodlivému kódu podařilo výše popsaným způsobem napadnout, zatím není jasné. Výzkumníci neprozradili ani to, zda se tento nezvaný návštěvník objevil také v Česku.

Zabezpečení řeší málokdo

Flocker nicméně jasně ukazuje, jak zranitelná mohou být zařízení připojená k internetu. Většina počítačů je totiž proti vyděračským virům chráněna pomocí antivirových programů, například u televizorů ale zabezpečení řeší jen málokdo.

Výrobci přitom antiviry pro chytré televizory nabízejí již několik let. Většina uživatelů si patrně ale ani neuvědomuje, že i tato zařízení mohou být napadena.

To je případ i chytrých telefonů, na kterých používá antivirový program málokdo. Přitom právě na smartphony se kyberzločinci zaměřují v poslední době stále častěji. Bezpečnostní experti už v únoru varovali před prudkým nárůstem vyděračských virů útočících na mobily s Androidem. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám