Hlavní obsah

Chcete iPhone zadarmo? Podvodníci oprášili starý trik

Novinky, mif

Před dvěma měsíci internet zaplavily falešné soutěže, ve kterých podvodníci slibovali důvěřivcům hodnotné ceny – například prémiový chytrý telefon iPhone XS. Nyní tento trik oprášili znovu, podvodné nabídky šíří pod hlavičkou České pošty.

Foto: koláž Novinky.cz

Ukázka podvodné soutěže pod hlavičkou České pošty.

Článek

Novinky.cz před podvodnými nabídkami varovaly již dříve. Už tehdy jsme upozornili, že nabídky zadarmo se objevují pod jménem T-Mobilu, Vodafonu a O2, ale také například pod hlavičkou zpravodajského serveru Novinky.cz.

Apple rozdává iPhony zadarmo, tvrdí podvodníci pod hlavičkou Novinek

Bezpečnost

Taktika útočníků se přitom v případě soutěží pod hlavičkou České pošty vůbec nezměnila. Útočníci zpravidla tvrdí, že pošta vybírá v konkrétní dny jednotlivé uživatele, kterým po zodpovězení určitých otázek dá prémiový smartphone zadarmo.

Všechny podobné nabídky přitom mají jedno společné – podvodníci v nich tvrdí, že k získání telefonu stačí vyplnit svoje kontaktní údaje včetně adresy a telefonního čísla a následně zaslat platbu ve výši několika desítek korun na účet, který útočníci uvedou. Jde údajně o zaplacení poštovného.

Foto: Novinky

Podvodníci slibují iPhone pouze za cenu poštovného.

Právě v odeslání platby ale tkví celý smysl podvodu. Prostřednictvím takto nízkých plateb se totiž zpravidla ověřují bankovní účty, když se zakládají prostřednictvím internetu – kromě svých dokladů je tedy nutné provést při založení účtu on-line i platbu z již existujícího účtu.

Útočníci si tak mohou snadno založit na jméno podvedeného důvěřivce bankovní účet, přes který mohou prát špinavé peníze, nebo si klidně vzít nějakou půjčku.

„Česká pošta není autorem těchto zpráv, její logo je použito neoprávněně a v tuto chvíli podnikáme veškeré kroky, abychom zobrazování této zprávy spojené se jménem České pošty zabránili,” uvedli zástupci pošty.

Jak se bránit?
Nejlepší samozřejmě je, pokud uživatelé na podobné výzvy vůbec nereagují. Pokud ale lidé již sednou útočníkům na lep, je nutné následně jednat co nejrychleji. Bezprostředně by se měli obrátit na policii a informovat o celém podvodu. Nutné je také kontaktovat banku, na kterou platba odešla. Uživatelé jednoduše zjistí, o jaký ústav jde, podle kódu na konci čísla účtu. Například kód 0100 patří Komerční bance, 0300 ČSOB a 0800 České spořitelně. Na infolince dané banky uživatelé mohou podle svého jména a telefonního čísla ověřit, zda bez jejich vědomí nebyl založen nějaký účet či zda není evidována nějaká půjčka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám