Hlavní obsah

Tři nejobávanější těžařské viry letošního roku

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžařské viry představují několik posledních měsíců jednu z nejobávanějších hrozeb. Útočníci tyto škodlivé kódy využívají velmi rádi, neboť prostřednictvím napadených strojů mohou vydělávat nemalé peníze. Kyberbezpečnostní společnost Check Point sestavila žebříček tří těžařských virů, které patří mezi nejobávanější – útočníci je totiž šířili v uplynulých měsících nejčastěji.

Foto: Profimedia.cz

Kyberzločinci se v posledních měsících soustředí především na virtuální měnu Monero.

Článek

Ještě v loňském roce dělaly bezpečnostním expertům – a pochopitelně také samotným uživatelům – největší vrásky na čele vyděračské viry, které uzamknou počítač a za opětovné zpřístupnění dat požadují výkupné.

V letošním roce se však situace změnila a pomyslné žezlo nejrozšířenějších hrozeb přejaly těžařské viry. Vůbec tím nejrozšířenějším byl v první polovině letošního roku nezvaný návštěvník CoinHive (23 %). Ten byl útočníky navržen pro těžbu kybernetické měny Monero.

Stačí navštívit webovou stránku

Výkon svého stroje přitom uživatelé kvůli tomuto škodlivému kódu útočníkům nevědomky propůjčí už pouhým navštívením podvodné webové stránky. Nezvaného hosta si tedy vůbec nemusí stáhnout do svého počítače.

Na Monero se specializuje také Cryptoloot, kterému patří díky podílu 22 % v žebříčku druhá příčka. Jedná se o JavaScript kryptominer, který se opět aktivuje při návštěvě webové stránky.

Třetí příčka patří škodlivému kódu XMRig, který je hodně aktivní především v posledních týdnech a měsících. Tento těžařský virus se stejně jako dva nezvaní návštěvníci výše soustředí na dolování kyberměny Monero bez vědomí uživatele.

Jak útočí těžařské viry?
Těžařské viry se snaží na napadeném stroji zůstat co nejdéle v anonymitě a využívat jeho výkon k těžení kybernetických měn. Malware těžící kryptoměny umožňuje kyberzločincům zneužít CPU nebo GPU výkon zařízení oběti, a to až do 65 procent výkonu procesoru.Kromě zpomalení celého systému ale uživatelé nemají jinak moc šancí si všimnout, že je jejich stroj zavirován. Odhalení škodlivého kódu je tedy o poznání obtížnější než v případě vyděračských virů. Podobných těžařských virů přitom existují podle nejstřízlivějších odhadů stovky. Uživatelé by se tedy před nimi měli mít rozhodně na pozoru. Zpozornit se vyplatí ve chvíli, kdy je chlazení počítače příliš hlučné, nebo je celý stroj nezvykle pomalý – právě v takových případech na jeho pozadí zpravidla pracují těžařské viry.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám