Hlavní obsah

Hacker ukradl 160 milionů platebních karet. Past ale nakonec spadla

Kyjev

Ukrajinská kontrarozvědka SBU spolu s partnery z USA a Británie zadržela v Oděse celosvětově hledaného hackera, který je ve Spojených státech stíhán za krádež nejméně 160 milionů platebních karet, respektive bezpečnostních údajů potřebných k zadávání plateb. V Kyjevě to oznámil šéf SBU Ivan Bakanov. Podle agentury AP je dopadeným Ukrajinec Mychajlo Rytikov, šéf rozsáhlé sítě hackerů působící z ukrajinské Oděsy přes deset let.

Foto: Novinky

Článek

Rytikovova skupina měla podle Bakanova desítky členů a spolupracovníků a soustředila se na služby poskytované uživatelům takzvaného darknetu, komplikovaně přístupné anonymní část internetu. Zabývala se i přímými útoky na servery v USA, Japonsku a Evropě. Agenti SBU při zásahu v Oděse zabavili 150 serverů a stovky terabytů dat, která mohou být použita jako důkazní materiál, řekl Bakanov.

Podle šéfa SBU Rytikovova skupina "nemohla fungovat bez kontroly a krytí ze strany ruských tajných služeb". Sám třicetiletý Rytikov prý absolvoval hackerský výcvik v Rusku.

Ve Spojených státech Rytikovovi hrozí desítky let vězení, jeho další osud je ale nejasný, protože Spojené státy a Ukrajina nemají smlouvu o vydávání zločinců.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám