Hlavní obsah

Podvodníci si vytvořili stroj na peníze. Napálily se miliony lidí

Novinky, mif

Bez nadsázky stroj na peníze vytvořili podvodníci vystupující pod vývojářskou značkou POZTechnology. Vytvořili aplikaci Number Finder, která slibovala lidem zjistit, kdo jim volá z neznámého čísla. Ve skutečnosti šlo ale jen o způsob, jak z důvěřivců vytáhnout finanční prostředky. Upozornili na to výzkumníci z týmu Mobile Threat Intelligence společnosti Avast.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Aplikace Number Finder byla určena výhradně pro operační systém Android od společnosti Google a navzdory své škodlivosti se objevila také v oficiálním internetovém obchodě Google Play. Právě odtud si ji podle bezpečnostních expertů stáhlo více než 11 milionů lidí.

Ve chvíli, kdy si lidé program nainstalovali na své zařízení, měli dvě možnosti, jak pokračovat. Jednou z možností bylo měsíční předplatné, pro které jsou požadovány platební informace předem. Druhou možností bylo okno s předplatným zavřít a dát pouze číslo, které aplikace údajně dokáže spárovat s jednotlivcem, pokud si uživatel zakoupí předplatné.

Aplikace nic neuměla

„Pokud uživatel zadá testovací číslo, ať už platné, nebo falešné, Number Finder vždy zobrazí stejnou zprávu: ‚S tímto číslem je spojena 1 osoba.‘ A to ve snaze přesvědčit uživatele, aby za službu platil měsíční předplatné a zjistil, čí dané číslo je,“ varovali bezpečnostní experti.

Zkušenosti uživatelů nicméně hovoří o tom, že ani po předplacení služby aplikace neumí spárovat číslo s ID volajícího, i když vývojáři v popisu tvrdí opak. „Aplikace nemá žádnou jinou funkci, kterou by předplatiteli nabídla,“ konstatovali bezpečnostní experti.

Kolik lidí zaplatilo, se neví

Jediným motivem podvodníků tak tedy bylo z důvěřivců dostat peníze. Jak již bylo uvedeno výše, aplikaci si stáhlo 11 milionů lidí. Kolik z nich nakonec za program zbytečně zaplatilo, není zatím známo.

„Avast tento problém již eskaloval do Googlu. Uživatelům, kteří si aplikaci Number Finder již stáhli, doporučujeme ihned zrušit předplatné a aplikaci okamžitě odinstalovat. K předcházení podobným podvodům uživatelům doporučujeme vždy si před stažením aplikací procházet recenze v obchodech Google Play nebo App Store,“ uzavřeli bezpečnostní experti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám