Hlavní obsah

Hackerský útok může Norsk Hydro přijít na stovky milionů korun

– Oslo

Norský konglomerát Norsk Hydro, který před týdnem napadli hackeři, může kvůli útoku přijít o více než 40 milionů dolarů (913 milionů Kč). Útok paralyzoval část aktivit společnosti a podle jejích odhadů uvedení IT systémů do původního stavu potrvá minimálně týdny.

Foto: archív společnosti Norsk Hydro

Pracovník Norsk Hydro

Článek

Společnost Norsk Hydro, která patří k největším světovým producentům hliníku, musela 19. března zastavit část výroby a další převést na manuální řízení poté, co hackeři zablokovali její systémy ransomwarem. Jde o vyděračský software, který blokuje operační systém nebo šifruje data v něm obsažená.

Jakkoli většinu aktivit se podařilo udržet v chodu díky přechodu na manuální řízení, ztráty za první týden společnost odhaduje na 35 až 41 milionů dolarů. Činnost sekce Extruded Solutions, která byla nejvíce zasažena, byla dodnes obnovena na 70 až 80 procent a na úroveň běžného provozu by se měla dostat do konce týdne.

Společnost Norsk Hydro zdůraznila, že má kvalitní pojistku proti kybernetickému riziku. Její akcie ale oslabily o 1,7 procenta, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám