Podvodné nabídky se šíří prostřednictvím nevyžádaných e-mailů. „Vyzýváme uživatele, aby byli obezřetní a dávali pozor na podvodné e-maily, které slibují zarchivování dokumentů a fotografií ze služby Spolužáci.cz,“ uvedla pro Novinky.cz mluvčí společnosti Seznam.cz Aneta Kapuciánová.

„Takovou možnost nenabízíme a s těmito e-maily nemáme žádnou spojitost,“ zdůraznila Kapuciánová.

Společnost Seznam.cz nikdy nevyžaduje zaslání vašich hesel formou e-mailu.mluvčí společnosti Seznam.cz Aneta Kapuciánová

Počítačoví piráti se pouze snaží využít toho, že Spolužáci.cz skutečně letos ukončí svůj provoz. Od důvěřivců chtějí získat přihlašovací údaje. Ty přitom mohou využít i na dalších internetových službách, neboť lidé používají velmi často stejné přihlašovací údaje, byť před tím bezpečnostní experti pravidelně varují.

„Společnost Seznam.cz nikdy nevyžaduje zaslání vašich hesel formou e-mailu, proto na takové e-maily nereagujte a nezasílejte osobní informace,“ konstatovala mluvčí Seznamu.

Útočník hesla nepožadoval, ale snažil se získat odpovědi na kontrolní otázky, jejichž pomocí by se dostal do tříd a tam ukradl osobní data uživatelů.

Spolužáci.cz končí po 14 letech

Společnost Seznam.cz letos oznámila, že Spolužáci.cz končí po 14 letech provozu. „Od 25. května začne platit Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Abychom mohli změny, které z něj vyplývají, implementovat na Spolužácích, museli bychom službu od základů přepsat,“ prohlásila již dříve Veronika Prokopová, produktová manažerka služby Spolužáci.cz.

„Toto řešení se ukázalo jako neefektivní a finančně příliš náročné, proto jsme dospěli k rozhodnutí službu ukončit a úsilí i peníze věnovat do rozvoje jiných služeb,“ upřesnila důvod uzavření serveru Prokopová.

Právě kvůli množícím se podvodným e-mailům již v současnosti není možné na Spolužácích zaregistrovat nového uživatele, vstoupit do třídy jako host, zobrazit si osobní údaje své nebo svých spolužáků nebo vkládat nové fotografie do fotogalerie. Je však možné vkládat příspěvky na nástěnku.

„Není možné si zobrazit osobní údaje, není možné vkládat fotografie a videa. Je možné stáhnout si hromadně všechny fotografie umístěné ve fotogalerii (toto se nevztahuje na fotografie umístěné na nástěnce, pozn. red.) a používat nástěnku,“ uvedla Kapuciánová.

K 1. září bude služba definitivně ukončena a uživatelé už se na ni nedostanou.