Hlavní obsah

Stovky cílů a obrovské množství ukradených dat. FBI hledá devět hackerů kvůli masivním útokům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo v nepřítomnosti devět Íránců z hackerských útoků na servery stovek univerzit, firem a vládních úřadů v USA i v dalších zemích. Oznámil to náměstek ministra Rod Rosenstein. Obvinění podle něj útočili proti vybraným cílům s podporou íránské vlády.

Foto: FBI

Skupina Íránců, které hledá FBI kvůli hackerským útokům.

Článek

Skupina Íránců byla podle amerického ministerstva napojena na íránský ústav Mabna, který si údajně najala teheránská vláda k provádění kybernetických útoků. Bezprostředně pracovali pro revoluční gardy, elitní složku íránské armády.

Podle agentury AP je nepravděpodobné, že kdy stanou před americkým soudem, protože USA neuzavřely s Íránem smlouvu o vydávání. Krok je ale součástí snahy Washingtonu veřejně označovat osoby podezřelé z kybernetických zločinů a informovat o jejich skutcích domovské vlády.

Útočili od roku 2013

Útoky, které začaly v roce 2013, byly podle soudních spisů namířeny mimo jiné proti 144 americkým univerzitám a 176 vysokým školám ve 21 zemích. Zločinci prý získali obrovské množství 31 terabytů dat.

Napadli 100 000 emailových účtů vysokoškolských učitelů, snažili se dostat do serverů amerického ministerstva práce, federální Komise pro regulaci energetického trhu a do systému OSN. Jejich terčem byly i počítačové sítě amerických států Havaj a Indiana.

Americké ministerstvo spravedlnosti podle agentury Reuters důvěrně varovalo velké americké telekomunikační firmy, aby očekávaly íránské útoky na počítačové sítě jako pomstu za obvinění Íránců.

Reklama

Výběr článků

Načítám