Hlavní obsah

Stinná stránka umělé inteligence, stroje pomáhají kyberzločincům

– Cambridge

Mezinárodní experti bijí na poplach před možností zneužití umělé inteligence ze strany „kriminálníků, teroristů či zločineckých států”. Stostránkovou zprávu napsalo 26 odborníků na umělou inteligenci, kyberzločiny a robotiku včetně expertů z univerzit (Cambridge, Oxford, Yale, Stanford) a z neziskového sektoru (společnosti jako OpenAI, Středisko pro novou americkou bezpečnost či Electronic Frontier Foundation).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve zprávě píší, že v příštích deseti letech by mohla zvyšující se efektivnost umělé inteligence posílit počítačovou kriminalitu a teroristé by mohli více využívat drony či roboty. Odborníci také zmiňují možnost snadnější manipulace voleb na sociálních sítích prostřednictvím takzvaných internetových botů, což jsou počítačové programy, které pro svého majitele opakovaně vykonávají nějaké rutinní činnosti.

Tito odborníci vyzývají vlády a další vlivové skupiny k omezení těchto možných hrozeb. "Domníváme se, že útoky, které by snadnější přístup k umělé inteligenci mohl umožnit, budou obzvlášť účinné, přesně cílené a těžko odhalitelné," píše se ve zprávě.

Vyprovokované dopravní nehody

Odborníci zmiňují i některé "hypotetické možnosti" zneužití umělé inteligence. Teroristé by například mohli uzpůsobit systémy umělé inteligence používané třeba v dronech či samořiditelných dopravních prostředcích pro vyprovokování srážek a výbuchů.

Odborníci připomínají i možnost zneužití například úklidového robota v nějakém úřadu, který by se mohl dostal mezi jiné roboty, kteří připravují třeba jídlo. Takovýto robotí vetřelec by pak mohl pomocí výbušniny zaútočit na nějakého úředníka poté, co by jej identifikoval.

Podle jednoho z autorů zprávy a ředitele střediska z Cambridgeské univerzity Seána Ó hÉigeartaigha by se mohla "s větším zneužitím umělé inteligence zvýšit zejména počítačová kriminalita".

Větší záběr by mohly představovat i útoky pomocí tzv. spear phishingu, což je podvodná technika používaná na internetu k získávání citlivých údajů (útočník zasílá e-mail konkrétní osobě; pro tradiční phishing je typické rozeslání obrovského množství mailů).

Velké nebezpečí vidí Seán Ó hÉigeartaigh "v možném zneužití umělé inteligence v politice". "Již jsme zažili, jak se jednotlivci či skupiny snažili zasahovat pomocí internetu do demokratických voleb," připomíná a dodává: "Jestliže umělá inteligence umožní, aby byly tyto útoky silné, jednoduché na zopakování a složité na odhalení, mohlo by to znamenat velký problém pro politickou stabilitu."

Umělá inteligence by mohla sloužit třeba i k výrobě falešných a velmi realistických videí, která by pak mohla být použita k diskreditaci politických činitelů. Do rozvoje umělé inteligence by se mohly zapojit i některé autoritářské státy, které by pak mohly s její pomocí snadněji sledovat své občany.

Před zneužitím varoval i Hawking

Není to poprvé, co se upozorňuje na možné zneužití umělé inteligence. V roce 2014 před tím varoval známý astrofyzik Stephen Hawking, k němuž se v poslední době přidal třeba podnikatel Elon Musk a další. Zveřejněny byly také zprávy například o možném užívání zabijáckých dronů.

Tato nová zpráva přináší "nový pohled na část umělé inteligence, která by mohla přinést nové hrozby nebo změnit existující hrozby v oblastech počítačové, politické i lidské bezpečnosti".

Umělá inteligence, která se objevila v 50. letech 20. století, je obor informatiky zabývající se tvorbou strojů vykazujících známky inteligentního chování. V posledních letech bylo dosaženo pokroku v oblastech kupříkladu vnímání, hlasového rozeznávání či obrazové analýzy.

"V současnosti ještě existuje rozdíl mezi rychlostí výzkumu a možnými aplikacemi novinek. Ještě je čas jednat," říká vědec z Oxfordské univerzity Miles Brundage. Právě na jeho pracovišti začala tato zpráva vznikat.

Nebezpečné triky počítačových pirátů

Kyberzločinci se snaží neustále hledat nové cesty, jak se dostat lidem do PC a mobilů. Kromě masivního šíření nejrůznějších virů jsou stále častější také útoky řízené umělou inteligencí.

„Rostoucí počet volně dostupných nástrojů pro strojové učení a zároveň klesající ceny kvalitního hardwaru poskytují hackerům více příležitostí využít strojové učení k překonání detekčních algoritmů antivirových společností založených na umělé inteligenci a strojovém učení,“ přiblížil celou problematiku technický ředitel Avastu Ondřej Vlček.

Podle něj je velmi pravděpodobné, že kyberzločinci použijí technologie umělé inteligence nejen k vedení malwarových útoků, ale také k šíření sofistikovaných phishingových kampaní. Při nich útočníci doslova loví své oběti jako rybáři – jako návnadu používají nejrůznější slevové nabídky či podvodné webové stránky.

Bezpečnostní experti také očekávají pokračování trendů z loňského roku, stále častěji se totiž podle nich kybernetičtí nájezdníci zajímají i o chytré telefony. V dnešní době totiž málokdo chrání svůj mobilní přístroj pomocí nějakého antivirového programu či jiného bezpečnostního řešení. [celá zpráva]

"Na zmírnění těchto hrozeb by měli spolupracovat vědci na umělou inteligenci, vývojáři robotů a dronů i regulační orgány a politici," říká Seán Ó hÉigeartaigh.

Reklama

Výběr článků

Načítám