Hlavní obsah

Hackeři zneužili cloudový systém Tesly k těžbě kryptoměn

– Detroit

Cloudový systém amerického výrobce elektromobilů Tesla napadli hackeři a využili ho k těžbě kryptoměn. Podle sdělení společnosti RedLock, která se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost, pronikli do administrativní konzole Kubernetes, která nebyla chráněna heslem. Dopad útoku na bezpečnost vozidel ani dat zákazníků Tesla zatím nezjistila. Jak uvedl server televize CNBC, ohroženy byly účty na úložišti Amazon Web Services (AWS).

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Logo společnosti Tesla Motors

Článek

Kubernetes je systém navržený společností Google, zaměřený na optimalizaci cloudových aplikací.

Společnost RedLock nesdělila, jaká kryptoměna byla těžena. Obdobné problémy podle ní měly i další přední firmy včetně britské pojišťovny Aviva a nizozemského výrobce SIM karet Gemalto. Průnik do systémů Tesly však byl sofistikovanější a používal několik různých strategií, aby zabránil odhalení hackerů.

Tesla problém po informaci RedLocku okamžitě vyřešila. Automobilka oznámila, že dopad na ochranu dat klientů ani na bezpečnost vozidel nezjistila. Podle mluvčího se kybernetický útok dotkl jen automobilů používaných zaměstnanci firmy.

Z analýz RedLocku je zřejmé, že poskytovatelé cloudových služeb jako Amazon, Microsoft a Google dělají, co mohou, a žádný z velkých útoků v loňském roce se nestal z důvodu jejich nedbalosti, prohlásil představitel společnosti Gaurav Kumar. "Bezpečnost je však společnou odpovědností. Organizace na všech úrovních jsou povinny sledovat infrastrukturu rizikových konfigurací, neobvyklých aktivit uživatelů a podezřelého síťového provozu," zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám