Hlavní obsah

Každý den kolují internetem statisíce virů

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní odborníci z antivirové společnosti Kaspersky Lab spočítali, že každý den koluje internetem rekordních 360 000 virů. Toto číslo je alarmující i s ohledem na to, že o rok dříve to bylo o 11,5 % méně. Uživatelé by tak nejrůznější počítačové hrozby rozhodně neměli podceňovat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Aktivita počítačových pirátů v kyberprostoru se zkrátka neustále zvyšuje, jak je ze statistik patrné. Například v roce 2011 kolovalo internetem pouze 70 000 škodlivých souborů denně. Od té doby prakticky každý rok počet virů pouze roste, v současnosti dosahuje pětinásobku původní hodnoty.

V uplynulých měsících se přitom nejčastěji šířily vyděračské viry z rodiny ransomware.

„V průběhu posledních dvou let jsme zaznamenali enormní nárůst počtu útoků ransomwarem. Předpokládáme, že tento trend bude i nadále pokračovat, protože za vývojem ransomwaru stojí obrovský zločinný ekosystém, který denně produkuje stovky nových hrozeb,“ prohlásil Vyacheslav Zakorzhevsky, vedoucí anti-malwarového týmu ve společnosti Kaspersky Lab.

Jak probíhá útok vyděračského viru

Útoky vyděračských virů probíhají prakticky vždy na chlup stejně. Nejprve zašifrují záškodníci všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nedostanou. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

„Minulý rok se také výrazně rozšířily minery. Tento malware začali kyberzločinci využívat ve vyšší míře především proto, že stoupala obliba kryptoměn. V neposlední řadě stojí za zvyšujícím se počtem každodenně detekovaných škodlivých souborů i zlepšující se bezpečnostní technologie. Díky každé nové aktualizaci jsme schopni detekovat více druhů malwaru, a tím pádem stoupá i počet objevených hrozeb,“ uzavřel Zakorzhevsky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám