Hlavní obsah

Hackerský útok se nedá vyloučit, experti budou během voleb v pohotovosti

Brno

Brněnský úřad pro kybernetickou bezpečnost bude v době konání prezidentských voleb v polovině ledna v pohotovosti. K zásahu bude připraveno až 25 odborníků. Mluvčí úřadu Radek Holý řekl, že se nedá vyloučit další hackerský útok. Takový atak po ukončení sněmovních voleb loni v říjnu způsobil výpadky volebních webů Českého statistického úřadu (ČSÚ) a vyšetřuje ho policie.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) funguje od loňského léta, mimo jiné zajišťuje podporu v případě kybernetických útoků. „Spolupráce se statistickým úřadem funguje už od předchozích voleb, připravujeme se společně na to, že se i u těchto voleb může objevit něco podobného. Že někdo něco může jen vyzkoušet nebo může mít nějaké nekalé úmysly," uvedl Holý.

Odborníci a analytici úřadu budou v pohotovosti a propojeni se statistickým úřadem, ministerstvem zahraničí i ministerstvem vnitra, stejně jako u předchozích voleb. V momentě, kdy statistický úřad či nějaký jeho partner nahlásí, že se děje něco nestandardního, úřad bude k řešení problému nápomocný.

Jako když se jede s autem do servisu

„Odhadujeme, k jakým útokům může dojít, o možnostech víme od našich národních partnerů i od těch zahraničních. Útočník je ale vždy o krok či dva napřed. Nejdříve se musí zjistit, že útok probíhá, analyzovat ho a teprve poté se rozhodnout, jaké kroky vůči danému útoku podniknout," uvedl Holý.

Podle něj je to podobné, jako když člověk jede s autem do servisu. Nejprve se na diagnostice zjišťuje, kde je problém, a teprve pak se navrhuje řešení. „Záleží na spoustě parametrů. Někdy útok zachytíte přímo, je viditelný, jindy to může trvat déle," řekl mluvčí.

Hackeři útočili v době voleb už loni, tehdy se zaměřili na weby ČSÚ. Kvůli hackerskému útoku byly stránky volby.cz a volbyhned.cz nedostupné zhruba 2,5 hodiny. Šlo o tzv. DDoS útok (Distributed Denial of Service). Ten má vždy stejný scénář, stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Policie se případem stále zabývá, útočníky se však zatím nepodařilo dopadnout. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám