Hlavní obsah

Kdo napadl v říjnu volební weby? Policie stále pátrá

Novinky, mif

Policie se stále zabývá hackerským útokem na volební weby Českého statistického úřadu (ČSÚ), který se uskutečnil loni v říjnu. Útok během volebního víkendu dočasně znepřístupnil informační stránky pro veřejnost, volební výsledky ale neovlivnil. Útočníka se však zatím ochráncům zákona dopadnout nepodařilo. Potvrdil to mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Foto: repro volby.cz

Server Volby.cz

Článek

Kvůli hackerskému útoku byly volební weby volby.cz a volbyhned.cz nedostupné zhruba 2,5 hodiny. Šlo o tzv. DDoS útok (Distributed Denial of Service). Ten má vždy stejný scénář, stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

A přesně to bylo příčinou výpadku zmiňovaných volebních webů.

Výsledky voleb útok neovlivnil

„Národní centrála proti organizovanému zločinu, sekce kybernetické kriminality, se stále zabývá DDoS útokem na komunikační infrastrukturu externího dodavatele ČSÚ, v důsledku čehož byly zaznamenány výpadky na webech, které zveřejňovaly výsledky voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky," uvedl pro ČTK Ibehej.

Hackeři útočili přímo na síť operátora O2, proto byly weby volby.cz a volbyhned.cz nedostupné. „Je třeba zdůraznit, že DDoS útoky díky technickému řešení nijak neovlivnily sčítání hlasů ani systémy statistického úřadu,“ uvedla na dotaz Novinek mluvčí O2 Lucie Pecháčková.

Přiblížila, jak se útoky po uzavření volebních místností uskutečnily. „Poprvé se náznaky útoku objevily kolem 14. hodiny a v průběhu odpoledne několikrát vyřadily z provozu prezentační web volby.cz. Situaci jsme začali okamžitě řešit a v 16:30 se podařilo útoky definitivně odklonit,“ zdůraznila Pecháčková.

Kdy bude vyšetřování celého útoku uzavřeno, zatím není jasné. „O tom, jak dlouho bude trvat prověřování, zatím nebudeme spekulovat,“ uzavřel mluvčí NCOZ.

Případem se zabývá policie

ČSÚ zatím nechtěl útoky komentovat, protože je vyšetřuje policie a NÚKIB.

„Dle dostupných informací jde v případě tohoto DDoS útoku o víceméně dobře zvládnutý bezpečnostní incident. Výsledky voleb dle našeho názoru nemohl ovlivnit," podotkl ředitel bezpečnostní divize DCIT Karel Miko.

Podle technického ředitele antivirové firmy Eset Miroslava Dvořáka se dá podobným útokům čelit dostatečně robustní infrastrukturou v kombinaci s filtračními mechanismy. Lze to zajistit vlastními silami či využitím nabídek externích společností, tzv. scrubingových center. Vždy se zohledňuje nákladová efektivita takové ochrany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výpadek volebních webů byl hackerský útok

Za sobotní nedostupnost prezentačních volebních webů volby.cz a volbyhned.cz mohli kybernetičtí nájezdníci. V neděli to potvrdili zástupci Českého...

Výběr článků

Načítám