Hlavní obsah

Chyba v procesorech. Většina počítačů na světě se zpomalí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prakticky celý svět žije v posledních týdnech kauzou týkající se úmyslného zpomalování chytrých telefonů iPhone od společnosti Apple. Jenže nový rok přinesl ještě daleko větší problém, který se dotkne drtivé většiny počítačů na světě – kvůli hardwarové chybě se zpomalí.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Logo společnosti Intel na veletrhu výpočetní a digitální techniky CeBit v Hanoveru (archivní snímek)

Článek

Že společnost Apple úmyslně zpomaluje iPhony, vyšlo najevo krátce před Vánocemi. Americký počítačový gigant od té doby tvrdí, že to „dělá v zájmu uživatelů“. Pokud je baterie příliš stará, snižuje se uměle výkon jablečných smartphonů, aby nedocházelo k neočekávaným chybám. [celá zpráva]

A jak se nyní ukazuje, problémy se zpomalováním svých systémů bude řešit také společnost Intel – největší výrobce procesorů pro stolní počítače, notebooky a tablety na světě. Podle serveru The Register totiž byla v několika posledních generacích procesorů tohoto výrobce odhalena hardwarová chyba, která má dalekosáhlé následky.

Při pohledu na technickou stránku věci je chyba opravdu kritická. Kvůli bezpečnostní trhlině se může dostat škodlivý kód do adresního prostoru, který byl vyhrazen pouze pro jádro systému. Řeč je tedy o prostoru, ke kterému neměl uživatel jinak přístup.

Antiviry by nemusely pomoci

Zjednodušeně řečeno tak kvůli chybě mohou počítačoví piráti propašovat virus přímo do procesoru, aniž by se před ním mohl uživatel jakkoliv chránit. S adresním prostorem totiž nemohou pracovat například ani antivirové programy.

V současnosti jsou uživatelský prostor i ten pro jádro systému v procesoru mapovány společně, oprava chyby však vyžaduje jejich oddělení. A to je podle serveru The Register ten největší problém, protože po implementování záplaty dochází k citelnému zpomalení celého systému.

Vzhledem k tomu, že procesory společnosti Intel využívá více než 80 % počítačových systémů na světě, jde skutečně o problém obrovských rozměrů. Všem uživatelům – domácím i firemním – se kvůli tomu totiž sníží výkon jejich sestav.

Společnost Intel zatím drží všechny informace o chybě pod přísným embargem. Dokud nebudou záplaty nainstalované na všech počítačích, pomohlo by zveřejnění všech detailů hackerům v plánování útoků, aby mohli chybu skutečně zneužít v praxi.

Výkon nižší téměř o pětinu

Podle serveru The Register se nicméně problémy týkají procesorů Intel Core šesté, sedmé a osmé generace. Dále pak trhlina postihuje čipy Xeon v5, v6, Xeon-W a také procesory Pentium a Atom z nižších řad Apollo Lake.

Různé zahraniční servery, které se specializují na testování hardwaru, začaly okamžitě zkoušet výkon svých sestav před a po instalaci záplaty. A výsledky jsou alarmující. V některých případech totiž výkon poklesne klidně až o 17 %, tedy téměř o pětinu, což je již opravdu výrazná ztráta.

Postiženy všechny systémy

Pokles výkonu se týká především situací, kdy jsou procesory nasazeny ve firemním sektoru, například v serverech, na kterých běží nejrůznější databáze. Problém se přitom týká všech nejpoužívanějších operačních systémů, tedy Windows, macOS i linuxových distribucí, které jsou nasazovány v serverové sféře.

Velké podniky již kvůli tomu nahlásily odstávky svých systémů, aby mohly nainstalovat potřebné záplaty. Amazon své virtualizační služby vypne na několik hodin ještě tento týden, Microsoft má stejný proces údržby naplánovaný na příští středu.

Stejně tak budou postupně nuceni provést aktualizace i běžní uživatelé, neboť v opačném případě vystavují své systémy možnému riziku. Zda bude společnost Intel úbytek výkonu svým zákazníkům nějak kompenzovat, není v tuto chvíli jasné.

Týká se problém i dalších výrobců?

Jak upozornil server Grsecurity, bezpečnostní aktualizaci vydala pro své procesory také konkurenční společnost AMD. Ta však v oficiálním prohlášení tvrdí, že možnost zneužitelnosti objevené trhliny je prakticky nulová a že její procesory by neměly po instalaci trápit ztráty výkonu.

Vzhledem k tomu, že procesory AMD jsou nainstalovány jen na minoritní části počítačů, testy se soustředí především na čipy od konkurenčního Intelu. Na podrobnější výsledky si tak budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Podobná chyba nicméně byla objevena i u čipů platformy ARM, které využívá většina mobilních telefonů. Společnost ARM oznámila, že již poskytla nástroje k odstranění bezpečnostních nedostatků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám