Hlavní obsah

Web Účtenkovky napadli hackeři

Novinky, mif, fia
Praha
Aktualizováno

Výpadek webových stránek loterie Účtenkovka, kde se ve středu měly objevit výsledky prvního slosování, způsobil útok hackerů, řekla Radiožurnálu náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová. Stránky byly asi hodinu a půl nefunkční, ministerstvo muselo výsledky zveřejnit na vlastních stránkách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Webové prostředí připravované loterie Účtenkovka.

Článek

„Celou dobu jsem ve spojení s dodavatelskou firmou. Ta ten problém zanalyzovala. Došlo k hackerskému útoku, který ona odstraňuje a dává dohromady. Nicméně, my jsme hned v 19:30 zveřejnili všechny údaje na webové stránce ministerstva financí,“ řekla Schillerová Radiožurnálu.

Výpadek postihl web www.uctenkovka.cz od zhruba sedmi hodin večer do půl deváté.

Útok na volební weby

O jaký typ útoku se jednalo, není v tuto chvíli jasné. S největší pravděpodobností však šlo o hackerskou techniku DDoS (Distributed Denial of Service). Ta má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Stejnému typu útoku čelily na konci října – během volebního víkendu – prezentační volební weby volby.cz a volbyhned.cz. Ty byly tehdy nefunkční 2,5 hodiny.

O co se hraje v Účtenkovce

Do prvního kola Účtenkovky se zapojilo kolem pěti procent Čechů, dohromady registrovali přes 11 miliónů účtenek. Losovalo se z účtenek ze systému EET zaregistrovaných do hry v době od začátku října do neděle 12. listopadu. Generátor náhodných čísel vybral 21 tisíc výherních kódů. [celá zpráva]

Od 1. listopadu mohou soutěžící registrovat účtenky ze svých listopadových nákupů do slosování, které bude 15. prosince, a kde se bude znovu hrát o 21 025 výher včetně automobilu. Ceny jsou hrazeny z veřejných peněz.

O co se hraje v Účtenkovce
První výhra je milión korun, druhá automobil Ford Focus kombi za zhruba 400 tisíc, třetí 300 tisíc, čtvrtá 200 tisíc a pátá sto tisíc korun. Dále se soutěží o 20 výher po 20 tisících korunách, tisíc výher po jednom tisíci korun a 20 tisíc výher po stokoruně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám