Hlavní obsah

Web Účtenkovky napadli hackeři

– Praha • Aktualizováno
Novinky, mif, fia

Výpadek webových stránek loterie Účtenkovka, kde se ve středu měly objevit výsledky prvního slosování, způsobil útok hackerů, řekla Radiožurnálu náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová. Stránky byly asi hodinu a půl nefunkční, ministerstvo muselo výsledky zveřejnit na vlastních stránkách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Webové prostředí připravované loterie Účtenkovka.

Článek

„Celou dobu jsem ve spojení s dodavatelskou firmou. Ta ten problém zanalyzovala. Došlo k hackerskému útoku, který ona odstraňuje a dává dohromady. Nicméně, my jsme hned v 19:30 zveřejnili všechny údaje na webové stránce ministerstva financí,“ řekla Schillerová Radiožurnálu.

Výpadek postihl web www.uctenkovka.cz od zhruba sedmi hodin večer do půl deváté.

Útok na volební weby

O jaký typ útoku se jednalo, není v tuto chvíli jasné. S největší pravděpodobností však šlo o hackerskou techniku DDoS (Distributed Denial of Service). Ta má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Stejnému typu útoku čelily na konci října – během volebního víkendu – prezentační volební weby volby.cz a volbyhned.cz. Ty byly tehdy nefunkční 2,5 hodiny.

O co se hraje v Účtenkovce

Do prvního kola Účtenkovky se zapojilo kolem pěti procent Čechů, dohromady registrovali přes 11 miliónů účtenek. Losovalo se z účtenek ze systému EET zaregistrovaných do hry v době od začátku října do neděle 12. listopadu. Generátor náhodných čísel vybral 21 tisíc výherních kódů. [celá zpráva]

Od 1. listopadu mohou soutěžící registrovat účtenky ze svých listopadových nákupů do slosování, které bude 15. prosince, a kde se bude znovu hrát o 21 025 výher včetně automobilu. Ceny jsou hrazeny z veřejných peněz.

O co se hraje v Účtenkovce
První výhra je milión korun, druhá automobil Ford Focus kombi za zhruba 400 tisíc, třetí 300 tisíc, čtvrtá 200 tisíc a pátá sto tisíc korun. Dále se soutěží o 20 výher po 20 tisících korunách, tisíc výher po jednom tisíci korun a 20 tisíc výher po stokoruně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám