Hlavní obsah

Vypátrat původ útoku na volební weby bude obtížné, zní z úřadu pro kyberbezpečí

Vypátrat pachatele sobotního útoku na volební weby Českého statistického úřadu (ČSÚ) bude velmi obtížné. Uvedl to mluvčí Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Radek Holý. Útok dočasně znepřístupnil informační stránky pro veřejnost, volební výsledky ale neovlivnil.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Úřad podle Holého obdržel hlášení o incidentu od ČSÚ i operátora O2, který statistikům zajišťoval připojení. „Obě strany potvrdily, že se jednalo o útok DDoS. Podle našich informací se ČSÚ obrátil i na Policii ČR, která věc bude šetřit," uvedl.

Právě internetová síť O2 byla hackerským útokem postižena, a proto zmiňované weby v sobotu nefungovaly. [celá zpráva]

Foto: repro volby.cz

Server Volby.cz

Útok trval 2,5 hodiny. „Poprvé se náznaky útoku objevily kolem 14. hodiny a v průběhu odpoledne několikrát vyřadily z provozu prezentační web volby.cz. Situaci jsme začali okamžitě řešit a v 16:30 se podařilo útoky definitivně odklonit,“ uvedla na dotaz Novinek mluvčí O2 Lucie Pecháčková.

Případem se zabývá policie

ČSÚ zatím nechtěl útoky komentovat, protože je vyšetřuje policie a NÚKIB.

„Dle dostupných informací jde v případě tohoto DDoS útoku o víceméně dobře zvládnutý bezpečnostní incident. Výsledky voleb dle našeho názoru nemohl ovlivnit," podotkl ředitel bezpečnostní divize DCIT Karel Miko.

Podle technického ředitele antivirové firmy Eset Miroslava Dvořáka se dá podobným útokům čelit dostatečně robustní infrastrukturou v kombinaci s filtračními mechanismy. Lze to zajistit vlastními silami či využitím nabídek externích společností, tzv. scrubingových center. Vždy se zohledňuje nákladová efektivita takové ochrany.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám