Hlavní obsah

Česko patří k nejbezpečnějším zemím, tvrdí počítačoví experti

Novinky, lez

Každý den kolují internetem podle nejstřízlivějších odhadů milióny počítačových virů. Přesto se podle všeho nemusí tuzemští uživatelé příliš obávat. Naše domovina totiž patří podle statistik bezpečnostních expertů k nejbezpečnějším zemím. Vyplývá to z údajů antivirové společnosti Check Point.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Vůbec nejnebezpečnější zemí, alespoň co se týče počtu šířených počítačových virů, se v posledním reportu bezpečnostních expertů stala Dominikánská republika. Do první desítky se dostaly i další země, které se pravidelně umísťují na předních příčkách. Řeč je například o Rusku, Spojených státech, Indii, Thajsku či Turecku.

Největším skokanem je ale pravděpodobně Uruguay, tato země ležící Jižní Americe se ve virovém žebříčku posunula o 75 míst směrem nahoru – aktuálně tak jde o 47. nejnebezpečnější stát. Naopak Bangladéš se posunula z 16. příčky až na bezpečnější 125. pozici.

Vody tuzemského internetu jsou poměrně poklidné, počítačové viry se naší domovině spíše vyhýbají. I díky tomu si Česká republika v žebříčku vysloužila 122. místo. Nepatrně více škodlivých kódů se šíří na Slovensku, i když nejde o žádný dramatický nárůst. V poslední statistice totiž našim východním sousedům patřila 119. pozice.

Jdou po penězích

Útoky ve všech zemích si jsou nicméně velmi podobné, počítačoví piráti jdou totiž velmi často po penězích – často šíří bankovní trojské koně. Ve sledovaném období se do žebříčku deseti nejrozšířenějších škodlivých kódů dostaly hned tři viry cílící na bankovní účty.

„Finanční zisk je hlavním motivem pro drtivou většinu kyberzločinců a bohužel pro to mají k dispozici i celou řadu nástrojů,“ zdůraznil Peter Kovalčík, SE Manager ve společnosti Check Point.

Ten zároveň popsal, jak jednotlivé útoky probíhají. „Identifikují, kdy oběť navštíví webové stránky banky, a pak pomocí techniky webinject nebo sledováním stisknutých kláves kradou přihlašovací údaje a další citlivá data, jako jsou například PIN kódy. Trojské koně mohou také zkusit ukrást přihlašovací údaje přesměrováním obětí na falešné bankovní internetové stránky,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Více se o nejrozšířenějších virových hrozbách dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám