Hlavní obsah

Důvěřivce oškubou. Na Facebooku se množí podvody

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatický nárůst phishingových útoků na Facebooku, při kterých se snaží počítačoví piráti vylákat od svých obětí důležité informace – konkrétně potvrzovací SMS zprávy - zaregistrovali v posledních dnech bezpečnostní experti. Útočníkům jde prakticky vždy o peníze. Uživatelé zmiňované sociální sítě by tak měli být velmi ostražití.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na množící se podvody upozornil český Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ. Podle něho operují podvodníci především na Facebooku, i když není vyloučeno, že stejnou taktiku budou zkoušet také na jiných sociálních sítích.

„Jednou z variant je, že útočníci okopírují profil vybrané osoby a následně pošlou žádost o přátelství podle seznamu přátel. Oběti pak po přijetí obdrží zprávu s prosbou o telefonní číslo a následné přepsání kódu ze zaslané SMS zprávy,“ uvedl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Důvěřivci přijdou o peníze

Pokud to uživatel udělá, zadělá si na pěkné problémy. „Zaslaný kód je od platební brány poskytovatele mobilních služeb oběti a potvrzuje platbu pohybující se kolem 1300 až 1400 Kč. Útočník si následně kód vyžádá,“ doplnil Bašta.

Pozornější uživatelé si mohou všimnout, že úroveň češtiny ve zprávách, které přijdou od falešných přátel na Facebooku, není příliš valná. Ukázky takových textů naleznete v tabulce níže:

Ukázky podvodných zpráv
“hi dej mi své císlo?”
“nyní sms dorazila?”
“Vysvetlím Ti to. Napiš mi, prosím te, ten príchozí kód. ?”

Zvýšená obezřetnost je tak na místě. „Doporučujeme nepřepisovat podobné platební kódy do konverzací. Alespoň pokud si nejsme opravdu 100% jisti, že víme, kdo sedí na druhé straně,“ poradil bezpečnostní analytik.

„V případě, že si myslíte, že jste se stali obětí tohoto útoku, zkuste neprodleně kontaktovat jak provozovatele platební brány, tak i policii,“ apeloval Bašta.

Podvody nejsou ojedinělé 

Na sociální sítě se počítačoví piráti zaměřují poměrně pravidelně. A to především kvůli tomu, že se těší v poslední době tak velké popularitě. V minulosti se například na Twitteru a Facebooku šířily falešné reklamy, s jejichž pomocí se kyberzločinci snažili vylákat od uživatelů důvěrné informace. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám