Hlavní obsah

Hrdinou být nechtěl. Tento mladík zachraňoval svět před vyděračským virem

Novinky, mif

Řádění vyděračského viru WannaCry, který napadl za pouhých pár hodin na 300 tisíc zařízení ve více než 150 zemích světa, zastavil teprve 22letý bezpečnostní expert Marcus Hutchins. Zpráva o jeho boji proti počítačovým pirátům obletěla svět a z něho se stala během pár dní celebrita. On sám britskému deníku The Daily Mail řekl, že o žádné ovace nestál a jsou mu spíše na obtíž.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Bezpečnostní expert Marcus Hutchins

Článek

Marcus pracuje pro server MalwareTech.com již několik let. Právě zmiňované stránky pravidelně sledují dění na internetu a u nových hrozeb se snaží zjistit jejich funkčnost, aby je mohl s kolegy následně vyřadit zcela z provozu.

A to dělal tento mladík i předminulý týden, kdy se mu podařilo zastavit řádění viru WannaCry. Tehdy však jeho jméno nikdo neznal – mladík se snažil pracovat v anonymitě. Jak sám říká, o žádnou slávu nestál.

Pět minut slávy

S ohledem na sůj hrdinský čin – tak alespoň jeho práci označují zahraniční média – se však před světem schovat nemohl. „Nesnažil jsem se stát slavným, naopak jsem chtěl pracovat anonymně,“ prohlásil pro server Guardian bezpečnostní expert.

„Jsem jen náhodný hrdina. Vím, že jde jen o pět minut slávy, ale je to pro mě i tak hrozné,“ neskrýval Marcus nechuť ze zájmu médií a slávy. „Stát v záři reflektorů mě nebaví,“ doplnil.

Stěžoval si i na to, že je na sociálních sítích doslova pod palbou nejrůznějších fanoušků. „V podstatě jsem ze dne na den přišel o veškeré soukromí, prohlásil 22letý bezpečnostní expert.

Jakkoli své zásluhy za zastavení škodlivého kódu WannaCry bagatelizuje, byl to právě on, kdo skutečně pomohl před infikováním ochránit přinejmenším desetitisíce dalších strojů a šíření viru zastavil.

Šlo vlastně o náhodu

Britský bezpečnostní expert se k informacím o nezvaném návštěvníku dostal předminulý pátek jako jeden z prvních. Dokonce se mu podařilo získat funkční vzorek vyděračského viru. „Když jsem jej začal zkoumat v uzavřeném prostředí, všiml jsem si, že se snaží při komunikaci kontaktovat internetovou doménu, která není zaregistrovaná,“ přiblížil mladík na svém blogu.

Konkrétně šlo o web iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea.com. Proto neváhal a doménu zaregistroval, a díky tomu mohl získat více informací o této nebezpečné hrozbě.

Už krátce po registraci a přesměrování domény se šíření škodlivého kódu prakticky zastavilo. Tehdy ještě netušil proč.

Po několikahodinovém zkoumání mladík přišel na to, že to skutečně souvisí se zaregistrováním volné domény. Kyberzločinci pravděpodobně nechali ve WannaCry takovouto bezpečnostní pojistku, aby mohli na dálku v případě potřeby šíření viru jednoduše vypnout. Například i kvůli tomu, aby je bezpečnostní experti nemohli vystopovat zpět.

A to mladík nevědomky skutečně sám udělal.

Teprve 22letý bezpečnostní expert však tuto pojistku odhalil dříve, než ji mohli použít. A to byl poměrně heroický výkon – obzvláště s ohledem na to, že si bral týden dovolenou a k počítači se připojil spíše jen ze zvědavosti.

WannaCry – první i vylepšená druhá generace – útočí úplně stejně jako ostatní vyděračské viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware. Nejprve škodlivý kód pronikne do počítače, pak jej uzamkne a zašifruje všechna data. Za jejich zpřístupnění následně počítačoví piráti požadují výkupné.

Co je ransomware? Každý třetí člověk to neví

Vyděračské viry, které jsou často označovány souhrnným názvem ransomware, patří několik posledních měsíců k těm nejzávažnějším hrozbám. Přesto každý třetí člověk neví, co slovo ransomware vlastně znamená. Tedy ani to, že jde o počítačového záškodníka. Vyplývá to z průzkumu antivirové společnosti Eset.

Průzkum se uskutečnil v USA a Kanadě, přičemž se ho dohromady účastnilo více než tři tisíce lidí. Třetina z nich odpověděla, že vůbec neví, co slovo ransomware znamená.

Bezpečnostní experti jim vysvětlili, že jde o škodlivé kódy, které uzamknou počítač, zašifrují data a za jejich zpřístupnění požadují výkupné. To by však 85 % lidí nebylo ochotných zaplatit. Raději by o takto uloupená data přišli.

Zajímavá je také informace o tom, jak si lidé svoje data chrání. Rovných 31 % dotázaných totiž uvedlo, že soubory uložené v počítači vůbec žádným způsobem nezálohují. A to ani fotografie či videa. V případě útoku vyděračského viru by tak o svá data nenávratně přišli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám